Agenturen: Fler yngre väljer surrogat

Publicerad 2023-07-01

Surrogatmödraskap är inte tillåtet inom svensk sjukvård.

Unga svenskar skuldsätter sig i stället och skaffar barn utomlands.

– Man belånar sin bostad, flyttar till billigare boende eller lånar av föräldrarna, säger Eduardo Afonso, vd på en surrogatagentur i Stockholm.

Vi besöker Nordic Surrogacy, en av agenturerna för surrogatmödraskap i Stockholm. Här jobbar Eduardo Afonso, som grundade företaget 2016. Han säger att grupperingarna av de som söker sig till agenturen ökar. 

– Tidigare var medelåldern högre, där paren försökt med flertalet IVF-behandlingar och nästan gett upp. Nu vänder sig allt fler yngre, som vet att de inte kan bli föräldrar, hit. De väntar inte längre, säger han. 

“Utnyttjar kvinnor”

Debatten om surrogatmödraskap har återigen blossat upp sedan festfixaren Micael Bindefeld och hans man, i SVT:s talkshow Carina Bergfeldt, berättade att de använt en surrogatmamma för att få barn. 

Eduardo Afonso, vd på en surrogatagentur i Stockholm

Kritikerna menar att svenska medborgare utnyttjar kvinnor i fattiga länder och de jämför processen med människohandel. Eduardo Afonso håller inte med. 

– Kvinnorna som är surrogat kommer från olika yrkeskategorier. Hon kan vara polis, busschaufför, kock och så vidare. 

Forskare: Polariserad debatt

Jenny Gunnarsson Payne, professor i etnologi vid Södertörns högskola, har forskat om surrogatmödraskap. Hon menar att den polariserade debatten försvårar nyanserade diskussioner om lagstiftningen. Dessutom är forskningsunderlaget ojämnt.

– Det finns inget neutralt urval, och det är svårt att få tillträde till intervjupersoner. Agenturer skickar fram de surrogatmammor som är positiva. Kritikerna lyfter surrogatmammor som utnyttjas eller mår dåligt.

Finns det ett rätt eller fel?
– Nej, båda sidor har poänger. Det förekommer helt klart exploatering i surrogatbranschen, men det är inte alltid så. Relationen mellan surrogatmamman och de blivande föräldrarna är ofta avgörande. Om relationen varit god före, under och efter, är kvinnan mer positiv. En sämre relation leder ofta till besvikelse.

“Kostar över 1,5 miljoner”

Det finns ingen officiell statistik på hur många barn som kommer till Sverige via surrogat. Enligt Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd växer dock antalet svenskar som blir föräldrar genom surrogatmödraskap. Eduardo Afonso, på surrogatagenturen i Stockholm, uppskattar att ett par hundra svenskar om året använder surrogat för att bli föräldrar.

Eduardo Afonso, vd på en surrogatagentur i Stockholm

Kostnaderna att genomföra en surrogatprocess ser olika ut beroende på vilket land man väljer att vända sig till, säger han.

– I USA kostar det omkring 1,6 miljoner kronor. I Georgien och Colombia runt 700 000 kronor. Surrogatmamman får en tredjedel av summan. Resten av pengarna går bland annat till äggdonator, klinik och juridisk hjälp.

Finansieringen hos de blivande föräldrarna varierar.

– Man belånar sin bostad, flyttar till ett billigare boende eller lånar av föräldrarna. Det enda de har gemensamt är att de är ofrivilligt barnlösa. Det är inte att de är rika västerlänningar.

Att fler yngre väljer surrogatmödraskap än tidigare har att göra med en större medvetenhet om processen, tror Eduardo Afonso.

– Det finns en annan kunskap om oss nu. Det finns någon som känner någon som genomfört en process. Det gör att vägen till att starta en process blir kortare, säger han.

Eduardo Afonso, vd på en surrogatagentur i Stockholm