Ojämn växteffekt när klimatet förändras

Jörn Spolander/TT

Publicerad 2020-11-29

I takt med klimatförändringarna väntas fler områden på den afrikanska kontinenten drabbas av torka. Arkivbild.

Vissa torra områden ser ut att få mer växtlighet när klimatet förändras. Men det tycks främst gälla i rika länder – i utvecklingsländer är mönstret det motsatta, enligt en ny studie.

En grupp danska forskare har analyserat satellitbilder som avbildat jorden varje dag under perioden 2000–2015, för att analysera växtlighetens utveckling i torra områden som öknar och savanner. Resultatet, som publiceras i tidsskriften Nature Sustainability , visar att växtligheten tycks öka på vissa håll i världen – och minska på andra.

"Vi ser en tydlig trend att torra områden utvecklas i negativ riktning i de mest ekonomiskt utsatta länderna. Det är tydligt att växtligheten där inte längre är lika kopplad till vattenmängden, det blir helt enkelt mindre växtlighet i relation till nederbörden. I de rikaste länderna är det tvärtom", säger Rasmus Fensholt, professor vid Københavns Universitet, i ett pressmeddelande.

Situationen är värst i delar av Asien och Afrika. I Sydamerika och Australien ser det mer gynnsamt ut, enligt studien. Forskarna har ingen tydlig förklaring till mönstret, men spekulerar i att en snabbare befolkningsökning i exempelvis Afrika leder till större satsningar på att exploatera marken och hålla mer boskap. Detta kan i sin tur leda till att de redan sköra ekosystemen utsätts för ännu större påfrestningar. I rika delar av världen kan konstbevattning och effektivare jordbruksmetoder spela in.

"En konsekvens av minskande växtlighet i världens fattiga och torra delar kan bli att antalet klimatflyktingar från olika afrikanska länder ökar. Enligt vad vi kan se i den här studien finns det inga tecken på att problemet kommer att minska i framtiden", säger Rasmus Flensholt.