Wallström: Brott mot mänskligheten i syriskt fängelse

Publicerad 2017-02-07

Utrikesminister Margot Wallström rasar mot uppgifterna om massavrättningar i syriska fängelset Saydnaya.

Sverige kommer att kräva att de ansvariga ställs inför rätta.

– Vi kommer att insistera på ett ansvarsutkrävande för de här fruktansvärda brotten, säger Wallström till Aftonbladet.

Utrikesministern kallar uppgifterna om tiotusentals massavrättningar på Saydnayafängelset i Amnestys nya rapport för ”helt fruktansvärda”.

– Det här är Assadregimens sätt att röja oliktänkande ur vägen. Dessvärre är det rapporter vi fått tidigare som nu bekräftas, säger Margot Wallström.

– Vi kommer att insistera på ett ansvarsutkrävande för de här fruktansvärda brotten. Det är det viktigaste vi kan göra, att driva via FN att Syrien hänvisas till Internationella brottsmålsdomstolen.

13 000 tros ha avrättats

Tortyr och sexuellt våld har enligt Amnesty förekommit under lång tid i syriska fängelser, men förekomsten har ökat. I den senaste rapporten avslöjar man också att systematiska massavrättningar har blivit rutin, varje måndag och onsdag, i militärfängelset Saydnaya. Så många som 13 000 människor kan ha avrättats sedan inledningen av det syriska inbördeskriget 2011, enligt rapporten.

Margot Wallström, som tidigare arbetat som FN:s särskilda representant mot sexuellt våld i konflikter, berättar att Amnestys nya rapport väcker obehagliga minnen till liv.

”Ansvariga ska ställas inför rätta”

– Det är oerhört viktigt att det här inte får passera obemärkt förbi. Det är ett stort och viktigt hinder för fred, och det måste synas i de kommande fredssamtalen som FN-sändebudet Staffan de Mistura håller i slutet av februari. Vi ger inte upp tanken på att ansvariga ska ställas inför rätta förr eller senare, säger hon.

Sverige sitter sedan årskiftet som temporär medlem i FN:s säkerhetsråd. Enligt Wallström är det just där som Sverige kan driva frågan om ansvarsutkrävande ordentligt.

En av de tortyrmetoder som används i fängelset

Ryssland har lagt in veto

Det finns redan en säkerhetsrådsresolution om att brott mot mänskligheten i Syrienkriget ska prövas inför internationella brottmålsdomstolen och att godtyckligt frihetsberövade ska släppas, men hittills har framförallt Assadallierade Ryssland lagt in sitt veto mot att förverkliga resolutionen.

– Vi tycker att vi har en viktig roll i säkerhetsrådet, men också i EU-kretsen, där vi kan driva frågan ordentligt. Ansvariga ska ställas inför rätta, säger Margot Wallström.

Är det vår tids folkmord som sker i Saydnaya?

– Du vet hur det är med det begreppet. Men det är ett brott mot mänskligheten som pågår, vi har sett det gentemot yazidier och på andra håll just nu, och när den här typen av brott och förföljelse mot minoriteter, religiösa grupper och andra utsatta sker måste vi säga ifrån.