”Mirakelflickan” Julia räddade livet på sin pappa 11 september

Uppdaterad 2021-09-13 | Publicerad 2021-09-11

LAND O’ LAKES, FLORIDA. Medan resten av USA böjer huvudet i sorg blir det fest hemma hos svenska Cecilia Flores familj hemma i Florida.

För inte nog med att dottern Julia fyller jämnt – det är på dagen 20 år sedan hon räddade livet på sin pappa bara genom att födas.

– Jag tänker på det varje år när den här dagen närmar sig och jag är väldigt glad över att jag kunde hjälpa till på det viset. Mina föräldrar betyder allt för mig, säger den nyblivna 20-åringen som hela sitt liv kallats skyddsängel.

Om det varit en vanlig dag. Om inte svenska hustrun Cecilias värkar satt igång i den tidiga morgontimman just 11 september 2001. Då hade Noel Flores, vid den tiden polis i New York, nästan garanterat befunnit sig vid foten av södra World Trade Center-tornet när det rasade.

År 2001 arbetade Noel Flores som polis i New York.

– Jag tillhörde en specialstyrka på Manhattan med ansvar för stora folksamlingar och hela mitt skiftlag skickades omedelbart dit. Allihop stod nedanför när den första byggnaden föll och om jag tagit mig dit när jag ville hade jag kommit upp genom Battery Tunnel i samma ögonblick och kört rakt in i katastrofen, berättar han när vi hälsar på i familjen Flores nuvarande hem norr om Tampa i västra Florida.

– För när jag fick klart för mig vad som höll på att hända ville jag åka dit och hjälpa till jag också, och sa det på BB: ”Jag måste åka”. Men det var inte riktigt aktuellt…

Kaotisk förlossning

Cecilia, född och uppvuxen i Stockholm, ler åt minnet.

– Jag gjorde klart för honom: Du ska ingenstans, du stannar här!

För hon skulle alltså föda sitt första barn – och fick göra det medan det mest chockerande trauma USA någonsin upplevt utspelades någon kilometer norr om hennes rum på Northwell-sjukhuset på Staten Island.

”Jag tror att det var meningen att hon skulle födas just då”, säger mamma Cecilia, här tillsammans med dottern Julia, 20.

– Det var helt kaotiskt. Vi hade tv på rummet och såg precis vad som hände och när första skrapan rasade började alla på hela avdelningen skrika och gråta, berättar hon.

– För mig kändes det som en dålig film. Jag hade svåra smärtor och fick all hjälp jag behövde, men läkaren och sköterskan grät medan de tog hand om mig. Alla var så extremt emotionella. Jag fick dock lov att fokusera och se till att allt blev bra för min lilla bebis.

”Hon räddade mitt liv”

Och till slut kom hon, dottern som pappa Noel på goda grunder kallar sin mirakelflicka.

– Jag säger det åt henne hela tiden, hon är min skyddsängel och min prinsessa som räddade mitt liv, säger han.

 Pappa Noel med sin ”skyddsängel” den 11 september 2001.

Julia ler ömt mot sin far.

Första gången vi träffade familjen Flores, i september 2006, skulle hon fylla fem och förstod hon inte riktigt vad all uppståndelse handlade om, hon var bara glad över att det vankades tårta och presenter. Nu vet hon vad hennes ankomst den där ödesmättade morgonen betydde.

– Jag känner inte att jag personligen gjorde så jättemycket, hehe, men jag tänker förstås på det varje år när min födelsedag närmar sig och jag är väldigt glad över att jag kunde hjälpa till på det viset. Mina föräldrar betyder allt för mig, säger hon.

Inte lätt att fylla år 11 september

Mamma Cecilia har svårt att inte se att det var ödesbestämt att förlossningen ägde rum just den dagen.

– Jag tror att det var meningen att hon skulle födas just då. Om hon kommit en dag senare, vem vet, då hade jag kunnat vara ensamstående mamma. Och han hade inte varit här, säger hon och nickar mot Julias lillebror Max, född 2004 och sålunda 17 år i dag.

”Mina föräldrar betyder allt för mig”, säger Julia.

Att fylla år 11 september, i New York, har dock inte alltid varit lätt. Det är ett datum då USA, och framförallt New York, sörjer djupt. Varje år.

– Det har definitivt varit konstigt och jobbigt. Särskilt när jag var liten. Alla var ledsna och jag kunde inte riktigt förstå varför. Det var ju min födelsedag, säger Julia.

– I takt med att jag blev äldre blev det lite lättare, jag insåg vad det är för dag. Särskilt i New York, där nästan alla känner någon som drabbades eller har förlorat någon nära, väcker den sorgliga minnen och det är lätt bli ledsen. Men för oss är det ju samtidigt en dag av glädje.

Skrev brev till lärarna

Cecilia berättar att hon till och med brukade skriva brev till dotterns lärare när födelsedagen närmade sig.

– 9/11 var alltid en minnesdag även i New Yorks skolor och jag ville poängtera att jag förstod det, men att det också var viktigt att min lilla dotter fick fira sin födelsedag och känna att hon var uppskattad och omhändertagen på samma sätt som alla andra elever på sina födelsedagar.

Efter terrorattackerna jobbade Noel med att röja på platsen där tvillingtornen tidigare stått.

Att familjen för nio år sedan, när pappa Noel efter 20 års tjänstgöring för NYPD kunde gå i pension, lämnade Staten Island och flyttade till Florida har underlättat på alla sätt och vis. Inte för att 9/11 passerar obemärkt i södra USA heller, men minnena av fasorna blir inte lika påtagliga som när man bor runt hörnet från en kyrka på Staten Island där begravningarna månaderna efter mardrömmen avlöste varandra och säckpipornas vemodiga ton ständigt ekade i höstkylan.

– Det tog sex månader innan vi hade acklimatiserat oss, vi var så vana vid stressen och stöket i New York att vi blev lite chockade över att alla tog sig sådan tid och var så vänliga. Men i dag upplever vi att vår livskvalitet höjts avsevärt och flytten har varit fantastisk för barnen, säger Cecilia.

I dag bor familjen i Florida – och stormtrivs.

Fick cancer

Senaste året har Julia dock haft det tufft på annat sätt. Förra vintern upptäckte hon en knöl på halsen och förfärande nog visade det sig i februari att hon, sin ringa ålder till trots, drabbats av cancer i sköldkörteln.

– Det var olyckligt, men jag har gjort en operation och avslutade min senaste strålningsbehandling i juni. Nya kontroller måste göras var sjätte månad, men just nu mår jag jättebra.

Det finns alltså mycket att fira när släktingar, vänner och grannar i dag samlas för en grillfest i den svensk-amerikanska familjen Flores trädgård.

Cancern har jagats på flykten – och en skyddsängel fyller 20 år.

DAILY Världen efter 11 september

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


Jackpott – 15 miljoner på Stryktipset: Följ expertens
system