33-åring omhäktad efter Visbydåd

TT

Publicerad 2022-08-16

Blommor vid platsen där Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds i centrala Visby under politikerveckan i Almedalen. Arkivbild.

Den 33-årige man som misstänks för bland annat terrorbrott genom mord efter knivattacken mot psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby i juli omhäktades under torsdagen, rapporterar SVT.

Åklagare Henrik Olin säger till TT att 33-åringen under förhandlingen uppgav att han ”är redo att underkasta sig ansvar för de här brottsmisstankarna”. Mannen misstänks förutom för terroristbrott genom mord även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

– I det här läget får det väl tolkas som att han går med på att han är på sannolika skäl misstänkt för den här brottsligheten, säger Olin.

33-åringen har tidigare erkänt att han dödat Wieselgren.

Den misstänkte mannen, som omhäktades till den 15 september, har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället liksom vid undersökningstillfället.

– Det är klart att man får ta vad han säger med ett mått av försiktighet med bakgrunden av den fastställda slutsatsen i den rättspsykiatriska undersökningen, säger Henrik Olin.

TT har sökt 33-åringens advokat för en kommentar.

Knivattacken skedde vid 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen. Wieselgren fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Gärningsmannen kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.