Esbjörn går vidare till Högsta domstolen

Publicerad 2022-03-09

Esbjörn Bolin förlorade tvisten mot KD-ledaren Ebba Busch.

Men 82-åringen ger inte upp huset.

I en överklagan till Högsta domstolen pekar han på helt nya omständigheter i det uppmärksammade fallet.

– Han trodde han hyrde ut fastigheten, säger Sture Tersaeus, Esbjörn Bolins ombud.

I augusti 2020 köpte Ebba Busch ett hus av Esbjörn Bolin. Dagen efter ångrade han försäljningen, och en tvist inleddes. Sedan dess har en uppmärksamma konflikt kring husköpet pågått. 

Konflikten handlade om huruvida Esbjörn till fullo förstod omständigheterna rund försäljningen.

Esbjörn hävdar att han ångrade sig redan dagen därpå medan Ebba Buschs bild är att de båda hade bra kontakt både före och efter försäljningen.

Esbjörn Bolin överklagar hustvisten med Ebba Busch igen.

”Trodde han hyrde ut fastigheten”

Uppsala tingsrätt fastställde i oktober förra året en förlikning som Ebba Busch och Esbjörn Bolin hade kommit överrens om. 

Tidigare i februari beslutade Svea hovrätt att inte bevilja Esbjörn Bolin prövningstillstånd, vilket Expressen rapporterat om. 

Nu överklagar Esbjörn Bolin och hans ombud till Högsta domstolen. Det visar handlingar som Aftonbladet har tagit del av.

Aftonbladet har tidigare skrivit att han inte förstod inte innebörden av försäljningen. Nu vill de att affären prövas av Högsta domstolen.

– Min skyldighet är att då överklaga det här och få prövningstillståndet att beviljas för han har ingen rättskapacitet, han kan alltså inte ingå avtal eller på annat sätt han ska ha en förvaltare som sköter detta och tar till vara hans intresse. Han trodde han hyrde ut fastigheten men skrev på ett köpeavtal i stället, säger Sture Tersaeus, Esbjörn Bolins ombud. 

”Han ska ha sin rätt”

Sture Tersaeus säger att rätten nu får ta ställning.

– Vi överklagar prövningstillståndsfrågan. Han ska ha sin rätt. Han kan inte ingå i juridiskt bindande avtal, säger han. 

Sture Tersaeus fortsätter:

– Han skulle bara hyra ut och ingenting annat. Han har inte förstått det här, han fick inte se handlingarna när de övriga advokaterna skrev under det här, utan man läste upp det snabbt för honom. Det här är en människa som behöver hjälp och stöd och då ska han få det,  han kan inte ingå i avtal.