Kapade grannens häck – blev misshandlad och hotad med yxa

Publicerad 2020-08-21

En 45-årig man beväpnad med yxa ska ha tvingat sig in hos en av sina grannar som han sedan misshandlat.

Han åtalas nu vid Uppsala tingsrätt för bland grovt olaga hot och hemfridsbrott.

Mannen misstänks ha huggit yxan i en pall.

När den första polispatrullen kom fram till bostadsområdet i Håbo efter larm om grannfejd hade en man flytt platsen och en annan, 45-åringen, låg på marken. Fasthållen av andra grannar som brottat ner honom, uppger en av poliserna som sedan tog med sig mannen till polisstationen.

På vägen dit berättade mannen som pendlade i humör att han ska döda den andre mannen eftersom han kapat hans häck.

”[Mannen] säger att han kommer ta en slägga och slå sönder huvudet på [mannen] för vad han har gjort” och att nästa gång så kommer polisen få ”hämta upp [honom] i en liksäck”, skriver polisen i en rapport efter händelsen den 30 juni.

Misstänks för flera brott

I huset ska mannen ha misshandlat sin granne genom att slå honom i ansiktet, vilket han erkänner.

Han varken erkänner eller förnekar de andra brotten som han står åtalad för vid Uppsala tingsrätt. Han misstänks för hemfridsbrott, grovt olaga hot och skadegörelse.

Enligt åklagaren har 45-åringen trängt sig in i mannens hus där han sedan hotat att döda både mannen och hans partner samtidigt som han var beväpnad med en yxa. Vapnet ska han även ha huggigt i en fotpall.

Polisen som intervjuade paret en timme efter händelsen uppfattade dem som kraftigt chockade. De ska ha flytt sitt hem utan telefoner, nycklar och livsviktiga mediciner samt lånat en grannes bil för att ta sig till vänner.