Stora svårigheter i räddningsarbetet – vrakdelar på över 80 meters djup

Publicerad 2022-07-19

En person saknas efter flygolyckan i Siljan i Dalarna.

Nu väntar ett fortsatt svårt räddningsarbete.

– Svårigheterna är att det är på över 80 meters djup och det är det som är hela kruxet nu, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

En person saknas efter en flygolycka i Siljan i Dalarna, söder om Mora på måndagen.

Vid 16-tiden inleddes en sökinsats efter att ett plan initialt hade landat illa. Det handlade om ett amfibieflygplan som hade störtat rakt ner i sjön. Senare bekräftade polisen att en tysk man i 60-årsåldern hade dött.

På tisdagsmorgonen hade den försvunna personen, en tysk man i 20-årsåldern, enligt sjö- och flygräddningscentralen, inte hittats.

Nu väntar utmaningar och svårigheter i sökarbetet.

– Det är över 80 meters djup där flygplanet sjönk. Hur de gör nu vet jag inte, det är inte många som dyker på det djupet, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

Alla uppgifter har nu lämnats över till Statens Haverikommission. Enligt Sjö- och flygräddningscentralen är det ett USA-registrerat sjöflygplan.

Räddningstjänst där ett mindre amfibieplan störtade i Siljan.

Lite vrakdelar har hittats

Det första larmet kom in från ett vittne, en kvinna, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

– De övade i området, start och landning, en man i 60-årsåldern och en i 20-årsåldern, de övade på att göra vattenlandningar med amfibieflygplan, säger Anders Lännholm.

Under sökinsatsen hittades även vrakdelar men även bränsle på ytan.

– Det är förvånansvärt lite delar som hittats. Det är ett 35 år gammalt plan, säger Anders Lännholm.

Han berättar att det väntas bli svårt att söka framöver.

– Svårigheterna är att det är på över 80 meters djup och det är det som är hela kruxet nu, säger Anders Lännholm.

Under kvällen avbröts sökinsatsen på plats.

”Befarar att han finns i vattnet”

Arbetet har lämnats över till polis som nu har hand om sökinsatsen.

– Den personen som är saknad han ska eftersökas då vi befarar att han finns i vattnet, säger Lars Hedelin, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död, vilket är rutin för att kunna utreda flygolyckor. Under morgonen var polisen på plats vid Siljan.

– Vi är där nu och kommer att vara där under dagen och se om vi kan lokalisera planet. Vi befarar att han finns ombord eller i anslutning till planet. Under natten har vi inte haft någon verksamhet. Den livräddande insatsen avslutades i går kväll när det bedömdes att det inte fanns liv att rädda, säger Lars Hedelin.

Det var stor räddningsinsats vid olycksplatsen.

Följ ämnen i artikeln