Dramatiskt avsättningsförsök: Talman sitter kvar

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-05-09

Talmannen i USA:s representanthus Mike Johnson har klarat sig helskinnad genom vad som beskrivs som ett ärkekonservativt kuppförsök.

Det innebär att republikanen sitter kvar på sin post.

Processen att avsätta Johnson drogs igång av kollegan och Georgiarepublikanen Marjorie Taylor Greene, som är mycket lojal med expresident Donald Trump. Greene har hotat att avsätta Johnson i veckor, med hänvisning till att han har samarbetat med motståndarpartiet Demokraterna och inte står upp för konservativa värderingar.

I synnerhet ett miljardstöd till Ukraina och Israel, som Johnson drev igenom i slutet av april, har orsakat viss upprördhet.

Men i slutänden fick Greene enbart tio partikamrater med sig på tåget. Tiotals lade ner sina röster och hela 359 av representanthusets 435 ledamöter, många av dem demokrater, röstade för att lägga ned ärendet, enligt amerikanska medier.

Talmanskaos rådde i USA:s kongress så sent som i höstas, då Mike Johnsons företrädare Kevin McCarthy störtades i en liknande process. Det tog 22 dagar innan kammaren till slut kunde enas om Johnson.

Marjorie Taylor Greenes agerande under natten till torsdag anses ändå försvaga Johnson, då stöd från Demokraterna ses som en nackdel i vissa falanger av Republikanerna.