Astronauterna ombord på Discovery

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-07

Christer Fuglesangs hustru och barn redo bevittna uppskjutningen en halvmil från rampen

Christer Fuglesang på väg upp i Discovery.

Cocoa Beach

Christer Fuglesang gjorde tummen upp när han fick på sig sin rymddräkt, före färden ut till Discovery. Där klev han och den övriga besättningen ombord på rymdfärjan.

Alla förberedelser för uppskjutningen fortsatte planenligt men vädret försämrades igen och hotade att ställa in nattens uppskjutning.

Tiden för start kommer allt närmare. Förberedelserna fortsätter, bara tankningen tog tre timmar. Starttid: 3.35.48 svensk tid.

Efter att molnen skingrades tidigare under kvällen blev vädret sämre igen och en småkylig vind blåste.

Enligt Nasas säkerhetsregler får molntäcket inte ligga under drygt 1700 meter (5000 fot) vid en uppskjutning. Det är precis kring den höjden som molnen låg sent på kvällen svensk tid. Det finns också farhågor om regnskurar.

Nasa hoppas på en väderförbättring, såväl över Kennedy Space Center som vid nödlandningsplatserna.

Det finns tre sådana i Europa, två i Spanien och en i Frankrike, varav minst en måste vara tillgänglig. Vädret såg dock inte lovande på något av de ställena.

Ett nödlandningsalternativ är Kennedy Space Center självt. Därför måste vädret vara tjänligt inte bara vid själva uppskjutningen, utan även ett tag efteråt.

Tummen upp

När Nasa-tv visade påklädningen av de orangea dräkterna gjorde Christer Fuglesang tummen upp.

Sunni Williams, som ska stanna på rymdstationen ett halvår, gjorde skrattande kroppsbyggarposer. Hon ska byta av tysken Thomas Reiter som for upp i juli.

Strax före midnatt svensk tid kom astronauterna ut från inkvarteringen och gick ombord på den silvriga astrovanen för färden ut till uppskjutningsrampen.

Astrovanen stannade till framför byggnaden där Nasas ledning befinner sig, och på vars tak astronauternas närmaste familjemedlemmar är. Efter en kort hälsningsceremoni for kortegen vidare mot Discovery med blåljusen blinkande på frontbilen.

Ute vid uppskjutningsrampen åkte astronauterna hissen upp till 195-fotsnivån. Där hjälpte vitklädd Nasapersonal dem med de sista förberedelserna. Den första att kliva ombord på Discovery var rymdfärjans befälhavare Mark Polansky. Christer Fuglesang satte sig i sitt säte på rymdfärjan klockan 00.30, svensk tid.

Nasa har angett den exakta starttiden till klockan 21.35.48 (3.35.48 svensk tid).

Luckorna stängs

När besättningen spänt fast sig och gjort kommuniktationsprov, luckorna är stängda och tätningen testad, lämnar personalen rampområdet.

– Det är en mycket speciell känsla att veta att man är där ute ensam. Det är du och farkosten och uppdraget som gäller nu, säger den tyske astronauten Gerhard Thiele, kollega till Christer Fuglesang vid den europeiska rymdorganisationen ESA.

– Jag är säker på att alla astronauter på Discovery projicerar en film i huvudet om vad som ska hända.

Timmarna före den planerade avfärden från jorden var det bara vädret som kunde upphäva Christer Fuglesangs kommande tyngdlöshet. Inga tekniska problem fanns på torsdagen inom synhåll enligt Nasas testchef Jeff Spaulding.

”Discovery och hennes besättning är klara för ett av de mest komplicerade uppdrag som gjorts hittills och jag är mycket nöjd med att kunna säga att vår färja är startklar”, sade Spaulding på Nasas hemsida.

Lars Pedersen/TT

Följ ämnen i artikeln