UPPSKJUTNINGEN INSTÄLLD!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-12-08

03.47 Bara sekunderna innan rymdfärjan Discovery skulle ha skjutits upp kom beskedet att Nasa avbröt uppskjutningen på grund av dåligt väder. Nedräkningen stoppades med fem minuter kvar och vädret hann inte förbättras tillräckligt mycket, innan ”fönstret” för den planerade uppskjutningen stängdes.

(TT)

03.36 UPPSKJUTNINGEN INSTÄLLD! Molnen låg för lågt.

03.34 Nedräkningen har stannat vid T-5 minuter.

03.24 Uppskjutningsledare Mike Leinbach har önskat besättningen lycka till och hoppas nu att molntäcket lättar.

03.22 ...och så blev det rött ljus igen!

03.13 Kommunikationen mellan skytteln och ledningen avgör om vädret tillåter uppskjutning. Det svänger hela tiden och senaste nytt är GRÖNT LJUS...

03.02 De senaste rapporterna talar nu om för låga och tjocka moln på Kennedy Space Center och därmed skulle starten bli uppskjuten.

02.45 Avgörande för om det blir start eller inte är hur vädret är på de tre nödlandningsplatserna i Europa, Istres (Frankrike), Moron och Zaragoza (båda i Spanien). Just nu har vädret blivit bättre på de här tre platserna vilket ökar chansen för ”lift-off”.

02.41 Mer väder. Inget teknskt krångel har upptäckts under kvällen och bara vädret kan stoppa färjan nu. Men, som sagt, just nu ser det ut som att vädret är tillräckligt bra för uppskjutning. Molntäcket är tillräckligt högt och tunt.

02.27 Vädret är gynnsamt. ”Weather has gone "green" in all area” säger NASA och alla pustar ut...åtminstone för tillfället!

02.17 Befälhavare Mark Polansky kontrollerar trycket i de yttre raketerna medan piloten Bill Oefelein aktiverar generatorn till motorn.

02.06 Uppskjutningstiden har kollats och fastslagits till 03.35.48. Nio minuter före start ska den finjusteras.

01.48 Rymdskyttelns lucka är stängd och låst i det läge den ska vara under flygningen.

Tidigare har man diskuterat betydelsen av den lilla isbiten som hittades utanpå en bränsletank men man har beslutat att den inte kan orsaka någon fara.

Texten uppdateras fortlöpande

Läs mer

Följ ämnen i artikeln