IS-krigarnas nya resväg – kryssning över Medelhavet

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2014-11-06

Blivande IS-krigare får det allt svårare att resa med flyg till krishärdarna i Syrien och Irak.

Nu har kryssningsfärjor blivit en allt vanligare färdväg.

– De vet att flygplatser kontrolleras mer noggrant nu, säger Pierre St. Hilaire, chef för kontraterrorism på Interpol.

Personer som reser till Syrien och Irak för att strida med terrorgruppen Islamiska staten, IS, bokar i allt större utsträckning in sig på kryssningsfärjor, rapporterar AP.

De uppseendeväckande uppgifterna kommer från högt uppsatta tjänstemän inom Interpol som just nu håller en stor kongress i Monaco.

Enligt AP har Turkiet - med en ofta porös gräns till Syrien - varit det vanligaste transitlandet för att ansluta till IS-styrkorna.

Ökad kontroll

Men turkiska myndigheter har växlat upp kampen mot IS och kontrollerar nu flygplatser och busstationer i allt större utsträckning. Hundratals extremister har deporterats från landet under de senaste månaderna, uppger AP.

Det har fått jihadisterna att välja alternativa resvägar till Turkiet.

– Eftersom de vet att flygplatser kontrolleras mer noggrant nu har det uppstått ett användande av kryssningsfartyg för att resa till de här områdena, säger Pierre St. Hilaire på Interpol, enligt AP.

Nytt fenomen

Enligt antiterrorchefen finns det bevis på att IS-anhägnare och andra extremister, speciellt de från Europa, ofta stiger av kryssningsfärjorna i den turkiska kuststaden Izmir.

Fördelarna med kryssningsfärjor är att de gör upprepade stopp - vilket ofta gör det möjligt för de blivande IS-krigarna att obemärkt stiga av i en rad hamnar, uppger AP.

Fenomenet ska ha uppstått under de senaste tre månaderna.

– Traditionellt sett har våra farhågor gällande kryssningsfartyg, farliga personer på kryssningsfartyg, varit av det klassiska slaget, som våldtäktsmän, rånare och våldsbrottslingar. Men efter att vi samlat in data har vi insett att det finns fler och fler rapporter om att människor använder kryssningsfartygen för att ta sig till särskida platser, till konfliktzonerna i Syrien och Irak, säger Pierre St. Hilaire.

Kräver mer övervakning

Enligt Interpol finns det inga siffror på hur vanligt det är att IS-anhängare väljer att kryssa för att nå oroshärdarna i Mellanöstern.

Totalt har 15 000 stridande från hela världen tagit sig till konfliktzonen i Syrien och Irak, enligt Interpol - som nu vill utöka övervakningsprogrammet I-Checkit som hjälper flygbolag att jämföra passagerarlistor med Interpols databaser till att också omfatta bland annat rederier.

– För att förebygga deras resor och identifiera dem krävs det en mer utbredd informationsdelning, säger Pierre St. Hilaire.