19-årig kvinna blev femte offret på dödens väg

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2014-10-10

KARLSTAD. Av okänd anledning flög BMW:n av en påfart och voltade.

Den 19-åriga föraren blev det femte dödsoffret på kort tid på E 18 väster om Karlstad.

– Snabba åtgärder och insatser ska nu göra den här vägen säkrare, säger Håkan Wennerström, regionchef på Trafikverket.

Aftonbladets Oskar Forsberg och Stefan Mattsson på plats.

Under endast två veckors tid har fem personer omkommit i svåra trafikolyckor på E 18 väster om Karlstad. Senast i morse dog en 19-årig kvinna efter en singelolycka vid en påfart från riksväg 61 till E 18 strax väster om Karlstad.

– Vi larmades till platsen 8.02 i morse, säger Stefan Wickberg, pressinformatör på polisen i Värmland.

Kvinnan dödförklarades på olycksplatsen av läkare. Hennes anhöriga är underrättade. I bilen, som enligt polisen voltade när den körde av vägen, färdades också en tonårig pojke.

– Han har precis fyllt sjutton år och han klarade sig med lindriga skador.

”Var halt på platsen”

Det är, enligt polisen, oklart vad som orsakat olyckan men man har fått in flera uppgifter om att det har varit halt på platsen.

– Bara någon timme senare körde en motorcyklist av vägen på precis samma ställe. Han klarade sig från allvarligare skador, säger Stefan Wickberg.

På eftermiddagen är det bara spår i gräset som skvallrar om dramat i morse. På vägbanan blåser det gula och röda löv.

Olyckan är den tredje med dödlig utgång på E 18 utanför Karlstad på kort tid. I måndags avled en man efter att han krockat med en lastbil, och på samma vägsträcka omkom tre personer i en familj i en liknande olycka för två veckor sedan.

De två tidigare olyckorna inträffade lite längre bort från samhället, på en sju kilometer lång, hårt trafikerad vägsträcka.

90-vägen, som går förbi en vattentäkt, saknar mitträcke och det är mycket höjdskillnader.

– Det är inte svårt att förstå att sträckan är olycksdrabbad när en kör där själv, säger Stefan Wickberg.

Flera åtgärder från Trafikverket

Sedan tidigare är det projekterat och en ombyggnad av Dödens väg väster om Karlstad påbörjades i somras, efter åratal av påtryckningar från kommunen.

På sträckan ska det bli fyrfilig väg med mitträcke.

Men den senaste tidens tragiska dödsolyckor har nu fått Trafikverket att ta snabba beslut som ska genomföra de närmsta veckorna.

– Vi har i dag kontaktat Länsstyrelsen för att sänka hastigheten från 90 till 80 och i nästa vecka kommer det upp ett vägmärke där det står ”olycksdrabbad vägsträcka” i varje ända av vägen, säger Håkan Wennerström, regionchef på Trafikverket.

Utöver skyltar och hastighetssänkning ska man fräsa räfflor i mittremsan samt måla heldragna linjer på längre sträckor än i dag. Målet är att allt ska vara genomfört före månadsskiftet oktober-november.

– De olyckor som har inträffat på E 18 är djupt tragiska. Vi bedömer att det vi gör nu får god effekt på trafiksäkerheten, samtidigt som det inte kräver långdragna utredningar eller prövningar för att bli verklighet, säger Håkan Wennerström.

Det nya vägbygget som påbörjades i somras är planerat att vara färdigt 2017.

Följ ämnen i artikeln