Syriske flyktingen Rami, 28: Jag ser frihet här i Mellansel

Uppdaterad 2018-01-11 | Publicerad 2013-09-18

Nu växer avfolkningsbygden med över tio procent

MELLANSEL. Medan omvärldens blickar riktas mot Syrien, riktas syriernas blickar mot omvärlden – mot frihet, säkerhet och trygghet.

Kanske hittar några av dem det i lilla Mellansel i Ångermanland.

– Jag vill tacka svenska folket för att de välkomnar oss och ger oss skydd från det vi har genomlidit, säger nyanlände Rami, 28.

Sveriges vanligaste väder måste vara tretton grader och regn. Oavsett årstid kan det alltid vara tretton grader och regn någonstans i landet.

Tretton grader och regn är också den syriske flyktingen Ramis första intryck av sitt nya hemland. Därför kommer det som en överraskning när han blickar ut genom fönstret på det bedagade hyreshuset i lilla Mellansel och berättar vad han ser:

– Frihet, jag ser frihet, säger han medan den grå himlen sänker sig som en våt filt över avfolkningsbygden i Ångermanland.

– Du kan försöka föreställa dig hur det är för mig. När man tittar ut genom fönstret hemma i Syrien ser man bara rök från bomber, raserade hus och panikslagna människor på gatan. Det här är väldigt, väldigt annorlunda, säger Rami, som arbetade som grafisk designer hemma i Damaskus.

Kostade 10 000 dollar

Hans långa resa till Sverige började när den syriska regimen attackerade invånarna i Damaskusförorten Jobbar, dit Rami och hans vänner tagit sig för att hjälpa sitt eget folk.

– Vi åkte dit med till exempel mat och mjölk. Regimen fick snart reda på att många var involverade i sådant här och att vi såg mycket som de inte ville att vi skulle se. En dag tog regimen en av mina vänner och satte honom i fängelse. Han dog där efter fem dagar. Vi var rädda att han hade uppgett våra namn när de torterade honom, så vi bestämde oss för att fly från Syrien innan vi gick samma öde till mötes, säger Rami.

På andra försöket lyckades han ensam ta sig över gränsen till Turkiet. Kvar i Damaskus lämnade han sin mor, sin bror och sina två systrar.

– I Turkiet träffade jag en person som jag betalade 10 000 dollar, och som sa att han kunde ta mig till Sverige. Vi har gått långt, vi har skadat oss och vi har lidit. Det har varit en svår väg hit.

”Stort hjärta”

På tisdagen slutade den strapatsfyllda resan i Mellansel, ett samhälle som fram tills nu har haft cirka 800 invånare, men som snart kommer att ha omkring 900. Inom de närmaste dagarna ska cirka 100 flyktingar, framför allt från Syrien, flytta in i de tomma lägenheterna på Skolgatan. En befolkningsökning på närmare tolv procent.

– Vi har sett att engagemanget inför det här har varit väldigt stort och vi vet av erfarenhet att orterna här uppe har ett stort hjärta när det kommer till flyktingmottagande. Vi hoppas att det kommer att bli mer rörelse på orten nu. För samhället har det varit jobbigt att se de här lägenheterna stå tomma, säger Lena Finne Jansson, forskningssamordnare på Örnsköldsviks kommun.

Från lyktstolparna på Järnvägsgatan i Mellansel vajar små svenska flaggor i snålblåsten. På en liten obemannad bensinmack intill vägen står lantbrevbäraren Irma Byström, 61, och tankar sin postbil.

– Jag tycker att det är jättebra att de kommer, bland annat för skolan. Det är bra att det blandas olika kulturer, jag tror att det ger större förståelse för varandra. Jag hoppas att de ska trivas här och jag tror att de kommer att bli väl mottagna här. Det känns så på bygden, säger hon.

Vill studera i Uppsala

När bussen med flyktingar stannat på Skolgatan skojar och skrattar Rami och hans nyvunna vänner från transitboendet i Gävle. Bredvid honom på parkeringen står Said Sharoor, framgångsrik bodybuilder, och Amr Aljamli, doktor i medicinsk genetik från Homs.

– I Syrien är allt förstört, till och med människorna – på insidan, du vet. Men här tror jag att det kommer att bli bra, särskilt när du välkomnas av ett så bra folk som det svenska, säger Amr Aljamli.

På en smal säng i en lägenhet på första våningen sitter Iman, 20, med sin mamma och sina två yngre bröder.

– Vad har vi inte sett i Syrien? Vi har sett bomber vina genom luften, döda människor, förstörda hus, militärer på gatorna, folk med vapen, allt.

I Syrien studerade hon farmakologi, vilket hon hoppas kunna fortsätta med i Sverige.

– Jag har läst om Uppsala och vill studera där någon dag, säger hon.

Som första land i EU erbjuder Sverige nu permanent uppehållstillstånd till alla syriska flyktingar – och Rami från Damaskus kan se sig själv stanna länge här.

– Jag vill tacka regeringen och folket i Sverige för deras generositet, för att de välkomnar oss och ger oss skydd från det vi har genomlidit. Jag är välutbildad och vet att jag kan jobba och uppnå något här.

Följ ämnen i artikeln