Stödet för SD ökar – kaos hotar

Uppdaterad 2018-09-07 | Publicerad 2010-08-03

Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare om det var val i dag

Parlamentariskt kaos hotar efter höstens val.

Sverigedemokraterna ökar och skulle bli vågmästare om det vore val

i dag, enligt Aftonbladet/United Minds.

Men de etablerade partierna vägrar ge besked om vad som händer då.

Med mindre än två månader kvar till valet ser Sverigedemokraterna ut att få en nyckelroll nästa mandatperiod.

I den senaste mätningen från United Minds, gjord

i samarbete med Cint, skiljer det mindre än en procentenhet mellan alliansen och de rödgröna och inget block får egen majoritet. Samtidigt ökar SD och får 6,5 procent, vilket också ger dem en vågmästarroll.

”Stökig situation”

– Det troliga är att vi har en mycket stökig parlamentarisk situation efter valet, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Partierna själva är noga med att påpeka att de inte tänker samarbeta med SD. Men vem som faktiskt ska styra landet talar de tyst om.

– Vi vill bilda en rödgrön majoritetsregering, det finns ingen anledning för mig att spekulera om något annat. När det handlar om Sverigedemokraterna har vi ett tydligt besked: Vi vill inte ha med dem att göra, säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.

Men det beskedet är inte mycket värt, enligt statsvetaren Peter Santesson-Wilson på näringslivets forskningsinstitut Ratio. Han menar att det i princip blir omöjligt för blocken att inte ta hänsyn till Sverigedemokraterna om de blir vågmästare.

– Man kan inte trolla bort partiets existens genom att säga att man aldrig ska rösta med dem. Då skulle oppositionen inte kunna lägga en skuggbudget eftersom man inte kan hindra Sverigedemokraterna från att rösta på den. Det blir en väldigt märklig situation, säger han.

”Majoritet viktigast”

De rödgröna vill bjuda in C eller FP till samarbete om de skulle bli största block, medan alliansen vill bjuda in MP. Både C och FP säger dock nej till rödgröna samarbeten, medan MP:s partisekreterare Agneta Börjesson säger att partiet inte fattat några beslut.

– Det viktigaste är att man får till en majoritet så att man inte under några omständigheter behöver förhandla med SD. Vi kommer att lyfta frågan om den kommer upp, men det är inget vi planerar för, vi jobbar för en rödgrön valseger, säger hon.

Utfrysning kan gå fel

Men att partierna går över blockgränsen för att stänga Sverigedemokraterna ute kan i själva verket få motsatt effekt, enligt statsvetaren Marie Demker.

– Det vi vet från andra exempel ute i Europa är att det sällan är lyckosamt att frysa ut partier. Man skapar en martyrgloria och ger mycket utrymme och uppmärksamhet åt ett parti som är ganska litet, säger hon.

– Sedan är det viktigt att säga att det är normalt att partier motverkar varandra. Det är inget onaturligt i att partiledare säger att de tycker illa om SD. Reinfeldt är inte särskilt förtjust i det rödgröna blocket och Mona Sahlin är inte särskilt förtjust i alliansregeringen heller.

Sverigedemokraternas uppgång och Miljöpartiets nedgång är statistiskt säkerställda förändringar.

Aftonbladet har förgäves sökt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för en kommentar.

Vad ska du rösta på i valet? Och
varför?
Valet 2010 |
Aftonbladet