19-årig nazist planerade rån mot småländsk bank

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2001-09-07

Övade sig genom rån mot Pressbyrån i Jönköping

En 19-årig nazist har planerat ett grovt rån mot en bank i Småland.

Pengarna skulle gå till den nazistiska organisationen Nationell ungdom.

- Hade vi inte stoppat honom nu kunde vi fått ett nytt Malexander, säger en utredare.

19-åringen har nu dömts till 2,5 års fängelse för bland annat grovt rån, förberedelse till grovt rån och stöld.

Ytterligare tre ungdomar i ligan har dömts till fängelse och en till skyddstillsyn.

Den 19-årige ligaledaren har enligt polisen nära kopplingar till toppkrafterna i den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen och dess ungdomsförbund Nationell ungdom. Han greps tillsammans med en av dem under en nazistisk sammankomst i Göteborgs skärgård i början av maj.

I tingsrätten i Jönköping dömdes 19-åringen för att ha planerat ett grovt rån mot Föreningssparbanken Tenhult i Småland. I hans lägenhet hittades en karta över banken, två pistoler och tre skottsäkra västar. Där fanns även en lista på ytterligare material som behövdes för rånet.

I förhör har en av de medåtalade och en ung kvinna i utkanten av ligan sagt att 19-åringen flera gånger berättat att han begick brott för att kunna skänka pengar till Nationell ungdom.

"De hade tänkt skjuta mot polisen"

- Jag hävdar att den nazistiska kampen är motivet för brotten han begått, säger chefsåklagaren i Jönköping Anders Nyström.

Ligan rånade dessutom en Pressbyråkiosk i Jönköping den 11 maj i år. Två av medlemmarna hotade kassörskan med en skarpladdad pistol och försvann sedan i en stulen bil med kassan, 3 000 kronor.

- Rånet var en övning inför det planerade bankrånet, säger en av Aftonbladets källor.

- Om vi inte stoppat dem nu så hade det hänt allvarliga saker. Risken är uppenbar att vi hade fått en upprepning av Malexander. De har själva sagt att de tänkte skjuta mot polisen om vi kom till platsen.

19-åringen har i förhör inte velat svara på några frågor om sin nazistiska övertygelse. Ligan har överklagat domarna och en ny rättegång kommer att genomföras i Göta hovrätt.

Gruppen finns på ett tiotal orter

Oisín Cantwell, Peter Karlsson, Katarina Larsson