Skånetrafiken börjar med civilklädda biljettkontroller igen

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

De civilklädda biljettkontrollanterna har inte synts till i Skånetrafiken under pandemin.

Men nu ska de återigen patrullera vagnar och bussar.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skånetrafiken började med biljettkontroller på bussar och tåg igen i juni, efter tre cirka tre månaders uppehåll på grund av smittrisken under pandemin. Antalet kontroller var dock fortfarande lägre än pre-corona.

Skånetrafiken utförde runt 2 240 kontroller om dagen i stället för 5 600 stycke, som det gör i vanliga fall.

Biljettfusk under corona

Nu ska dock antalet skruvas upp. Skånetrafiken skriver i ett pressmeddelande att biljettkontroller ska utföras som vanligt framöver, men försäkrar att det ska göras på ett säkert sätt som inte orsakar trängsel. Det innebär bland annat att civilklädda kontroller införs igen.

Mikael Thomasson, chef på Skånetrafiken, befarar att antalet tjuvåkare ökat under coronakrisen på grund av säkerhetsåtgärderna, men vet inte hur omfattande problemet varit.

– Eftersom våra kontrollanter inte har kunnat arbeta på samma sätt som vanlig har vi just nu inga bra siffror. Men från och med nu börjar vi göra civilklädda kontroller och det är där vi får bäst indikation på hur läget ser ut, säger han.

Under pandemin har en del biljettkontrollanter enbart ägnat sig åt att räkna resenärer för att kartlägga vilka linjer som tenderar att blir fullsatta. En del kontrollanter kommer även fortsättningsvis att i viss mån ägna sig åt det.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN