SD-stöd till Alliansen om välfärdsvinster

Publicerad 2015-05-26

Sverigedemokraterna stödjer Alliansen och kommer att kräva en ny utredning om vinster i välfärden.

Det innebär att Vänsterpartiets viktigaste fråga skjuts upp.

– Det här visar med all önskvärd tydlighet var Sverigedemokraterna står. De sätter riskkapitalet och vinstjakten före välfärden, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till TT.

I och med att Sverigedemokraterna stödjer allianspartiernas förslag sätts käppar i hjulet för Vänsterpartiets samarbete med regeringen. Begränsningen av vinster i välfärden är nämligen ett av Vänsterpartiets viktigaste krav.

Sverigedemokraterna kommer att tillkännage sitt stöd vid dagens möte i finansutskottet och statsminister Stefan Löfven vill först se vad utskottets beslut blir.

– Vi får se vad beslutet blir och om det går att prata ihop sig om något bra. Men vi är bestämda, vi ska både ha valfrihet och ordning och reda. När skattebetalarnas pengar går till välfärd ska de veta att de går till det, säger Löfven till TT.

Hundra tillkännagivanden

Finansutskottets beslut kan bli ännu ett, nu klart över hundra, tillkännagivande till regeringen från riksdagen. Tillkännagivanden är uppmaningar till regeringen att göra det riksdagen säger och en större eller mindre prestigeförlust för regeringen, beroende på fråga.

– Nu gäller det att visa att vi faktiskt kan samarbeta över blockgränserna. Jag tror att Sverige mår bättre av det än en massa tillkännagivanden, säger Löfven.

I höstas tvingades regeringen dra tillbaka sin första stora proposition om vinster i välfärden, om vårdval i primärvården, sedan lagrådet sablat ner förslaget och Alliansen och SD satt stopp för den.

I förra veckan drog regeringen tillbaka en proposition om förnybar el och elcertifikat, eftersom det inte fanns stöd i riksdagen. Det sades att den drogs tillbaka för att skrivas om. Statsministern är övertygad om, säger han, att det går att få majoritet tillsammans med Centerpartiet om det förslaget efter omarbetning.

– Ja, vi har ju en gemensam ambition att höja nivån på förnyelsebart, säger Löfven och tillägger att regeringen kommer att sy ihop det hela.

Välkomnas av M

Beskedet från Sverigedemokraterna välkomnas av Moderaterna.

– Det visar att det inte finns stöd för den linje som regeringen har landat i när det gäller deras välfärdsutredning tillsammans med Vänsterpartiet. Vi har inga synpunkter på att det är Sverigedemokraterna som går in och stöder oss, säger Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, till TT.

Sverigedemokraternas talesperson Oscar Sjöstedt motiverar beslutet för Sveriges Radio:

– Det som Alliansen har föreslagit har mer fokus på innehåll och kvalitet snarare än på driftsformen, vilken jag bedömer är sekundär.

Han menar att arbetet kommer att fortgå som planerat. Ulf Kristersson, däremot, hoppas på att få med sig fler socialdemokrater på tåget.

– Jag är övertygad om att många socialdemokrater tycker precis som vi; att det finns mycket som måste utredas och frågor som måste få svar när det gäller vinster i välfärden, men problemen måste lösas i en anda som behåller valfriheten och bevarar kvalitén, säger Ulf Kristersson.

TT

Följ ämnen i artikeln