Så får du 2,0 på högskoleprovet

Uppdaterad 2016-10-20 | Publicerad 2009-03-10

Rekordmånga svenskar tar chansen att nå drömresultatet 2,0 i vår. Här är de bästa tipsen för att lyckas.

Alla rätt. Jonas Lindström har haft 122 rätt av 122 möjliga, vilket ger 2,0 poäng.

I år är datumen 28 mars och 24 oktober så än finns det tid att öva. Nils Holmegaard har tillsammans med sin bror Lukas skrivit den nyutkomna boken "Den kompletta guiden till högskoleprovet".

-Många tror att de bara kan gå in och skriva och få ett bra resultat, men det krävs helt klart vissa förberedelser, säger han till City Malmö Lund.

En av de bästa förberedelserna är att skriva gamla prov.

- På så vis får man koll på sina kunskaper och brister. Sen gäller det att träna, säger Nils Holmegaard.

Viktigt är också att vara förbered på hur det går till att skriva provet, och på den tidspress det innebär. Många tappar poäng helt i onödan för att de inte är beredda på allvaret och den stressade provsituationen. Om man vill lyckas riktigt bra, kan det vara en idé att gå en kurs. På bliantagen.nu erbjuds kurser där man går igenom provets olika delar och får lära sig tekniker och tankesätt som ger fördelar på provet.
 

Rekordmånga skriver provet i år

I år är det rekordmånga som ska skriva högskoleprovet. De preliminära siffrorna på antalet anmälda visar att det i år är över 20 procent fler som planerar att ta sig till provlokalerna den 28 mars.

- En förklaring till det kan vara lågkonjunkturen, säger Nils Olsson, utredare på Högskoleverket, till studera.nu. Många kanske funderar på att börja studera nu när det är risk för arbetslöshet.

Störst är ökningen av antalet skrivande i Göteborg. Där är det över 40 procent fler anmälda än förra året.

- Det är svårt att säga nu vad ökningen beror på, men en trolig orsak är att årskullen 19 - 20-åringar är så stor. I år är det också förändringar i antagningsreglerna till högskolan inför hösten 2010, förklarar Nils Olsson.

De nya reglerna innebär förändringar i behörighets-, meritvärderings- och urvalsreglerna. Bland annat införs meritvärdering av betyg och platsfördelning på grundval av betyg. Det kan göra att fler känner sig manade att skriva högskoleprovet.

- Många ser högskoleprovet som en bra chans, säger Nils Olsson.
 

Drömresultatet

Det är vanligt att elever som går sista året på, eller precis gått ut, gymnasiet skriver högskoleprovet. Kanske inser man att betygen inte räcker till för att komma in på drömutbildningen eller så vill man testa hur man ligger till kunskapsmässigt.

Martin Svalin skrev provet för första och enda gången när han gick i trean på gymnasiet.

- Jag pluggade inte något särskilt inför provet, den enda verkliga förberedelsen var en ordentlig frukost, säger han.

När resultatet kom ut fick Martin en chock. 2,0. Drömresultatet.

- 2.0 garanterade mig att komma in på vilken utbildning som helst. Jag var rätt kaxig över resultatet, ler han.

Den 28 mars samlas över 50 000 svenskar i provlokalerna. Rekordmånga har chans att nå resultatet som tryggar framtiden.

Följ ämnen i artikeln