Statsminister Löfven anmäld till KU

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-10-07

Statsminister Stefan Löfven har anmälts till KU efter uttalandet om att Sverige ska erkänna Palestina som självständig stat.

M-ledamoten Annicka Engblom menar att han därmed bröt mot grundlagen och regeringsformen.

Det var när Stefan Löfven (S) i fredags läste upp sin regeringsförklaring som han slog fast att Sverige avser att erkänna Palestina som en självständig stat.

Detta har upprört riksdagsledamoten Annicka Engblom (M), som anser att han därmed bröt mot grundlagen och regeringsformen, skriver Dagens Nyheter.

Hon menar att frågan först skulle ha gått genom utrikesnämnden. Något utrikesminister Margot Wallström sagt ska ske innan ett officiellt erkännande, skriver DN.

– Jag vill få prövat om det gått rätt till, säger Annicka Engblom till tidningen.

Tycker anmälan är konstig

Stefan Löfven själv har inte kommenterat hur han ser på anmälan. Hans partikamrat Marie Granlund, ledamot av utrikesnämnden, har dock reagerat starkt på den politiska motståndarens anmälan.

– Är det på den här nivån de moderata riksdagsledamöterna ska ligga så kommer Konstitutionsutskottet få enormt mycket onödigt arbete framöver, säger hon.

Enligt Marie Granlund är det "konstigt" att anmäla en politisk viljeyttring för de kommande åren.

Men Granlund är också upprörd över att den nyvalde ordföranden i KU, Andreas Norlén (M), har uttalat sig i frågan. Han har sagt till Dagens Nyheter att också han reagerat på uttalandet.

– Det är anmärkningsvärt att han går in och diskuterar som han gör, då har han redan tagit ställning fastän KU:s roll är att granska. Det är brukligt att man i KU inte uttalar sig förrän man granskat.

Följ ämnen i artikeln