Kräver krismöte efter IS terrorattack i Irak

Uppdaterad 2015-02-28 | Publicerad 2015-02-27

FN:s kulturarvsorgan, Unesco, är bestörta efter Islamiska statens attack mot ett museum i Mosul.

Man kräver att säkerhetsrådet kallar till krismöte.

– Den här attacken är mycket värre än en kulturell tragedi, säger generaldirektören Irina Bokova i ett uttalande.

Det var under gårdagen som terrorsekten Islamiska staten publicerade bilder som visade hur ett flertal män förstörde antika och ovärderliga föremål vid Nineveh-museumet i den irakiska staden Mosul.

Unesco uttrycker stor bestörtning över attacken mot museet och kräver att FN:s säkerhetsråd kallar till möte.

– Jag är djupt chockad över bildmaterialet som släpptes i dag (läs i går, red.anm.) och som visar hur statyer och andra artefakter vid museet i Mosul förstörs. Jag fördömer den här överlagda attacken mot Iraks tusenåriga historia och kultur, säger Unesco generalsekreterare Irina Bokova i uttalandet.

Hon menar också att attacken är så mycket mer än bara en kulturell förlust.

– Det här är också en säkerhetsfråga eftersom attacken underblåser sekterism, våldsam extremism och konflikter i Irak, säger Irina Bokova.

Uppmanar till akutmöte

Bokova hänvisar till en resolution som antagits av säkerhetsrådet och som fördömer förstörelse av kulturellt arv.

– Därför har jag omedelbart bett säkerhetsrådets president och bett honom kalla till ett akut möte för att säkerställa Iraks kulturella arv som en del av landets säkerhet, säger Irina Bokova.

Förutom föremålen vid Ninevehmuseumet pekar Unesco också på attacker mot ruinstaden Hatra, som finns med på Unescos världsarvslista.

– Den systematiska förstörelsen av ikoniska komponenter av Iraks rika och stora arv som vi har bevittnat under de senaste månaderna kan vi inte tåla och de måste stoppas omedelbart, säger Irina Bokova.