Styvpappans kravallraseri: Bränn skiten

Publicerad 2014-11-26

Här skriker Michael Browns styvpappa ut sin sorg - och uppmanar till kravaller.

Det blev gnistan som tände kaoset på nytt i Ferguson.

Samtidigt uttalar sig polisen Darren Wilson för första gången i media.

– Det finns inte en chans att han hade händerna i luften, säger han till ABC news.

Dödsskjutningen av Michael Brown, 18, i augusti ledde till stora kravaller i St Louis-förorten Ferguson.

En starkt bidragande orsak till oroligheterna var att Michael Brown, som var svart, sköts ihjäl av en vit polis.

Vittnesmålen går isär. Flera hävdar att Michael Brown sköts i ryggen och att han höll händerna över huvudet. Polismyndigheterna säger att Michael Brown attackerade polismannen och att dödsskjutningen skedde i självförsvar.

På måndagen kom beskedet att Darren Wilson inte åtalas för dödsskjutningen, vilket ledde till nya upplopp i Ferguson.

I ett tv-klipp, publicerat av New York Times, syns Louis Head, styvpappa till Michael Brown, sörjande sin styvsons död. Plötsligt vänder han sig mot folkmassan och börjar skrika.

– Bränn ner skiten. Bränn ner hela skiten.

Strax efteråt utbröt skottlossning och kravaller i St Louis-förorten. Demonstranter satte eld på byggnader och gick till attack mot polis, som i sin tur svarade med tårgas och chockgranater.

”Som en femåring höll i Hulk Hogan”

Nu uttalar sig polismannen Darren Wilson, som avlossade de dödande skotten, för första gången.

– Det finns inte en chans att han hade händerna i luften, säger Darren Wilson i en intervju med ABC news.

I intervjun vidhåller Darren Wilson att han handlade i självförsvar och att Michael Browns hudfärg inte hade något med händelsen att göra.

– Han slog mig i ansiktet. Jag har tidigare beskrivit det som om det var en femåring som höll i Hulk Hogan. Så stor var han, säger Darren Wilson.

USA på helspänn

I över 170 städer i USA demonstrerade människor, som blockerade broar, tunnlar och genomfartsleder och skrek ut sin ilska över åtalsjuryns besked, rapporterar CNN. Inför tisdagskvällen hade myndigheterna kallat in ytterligare flera hundra nationalgardister. Det massiva säkerhetsuppbådet gjorde att läget blev lugnare än natten innan, men mindre sammanstötningar ägde rum och minst en polisbil stacks i brand. Utanför stadshuset i Ferguson använde polisen tårgas mot demonstranter, skriver TT.

– Allt som allt kommer det att vara fler än 2 200 män från nationalgardet i regionen. Liv och egendom måste skyddas. Det här samhället förtjänar lugn och ro, säger guvernören Jay Nixon, enligt AFP.

Under kvällen samlades hundratals demonstranter utanför Fergusons polishögkvarter, som bevakades av kravallpoliser. Nationalgardisterna avvaktade inne på området, och inga allvarliga sammanstötningar rapporterades.

Obama: Välj långsiktiga vägen

President Barack Obama vädjar nu om att protesterna ska gå lugnt till.

– Jag har aldrig varit med om att brända bilar lett till medborgerliga rättigheter eller nya lagar, sa han i ett tal i Chicago sent på tisdagskvällen.

Han fortsatte:

– Välj inte den kortsiktiga och destruktiva vägen. Välj den långsiktiga och hållbara.