Bränderna i Grekland misstänks vara anlagda

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2018-07-25

STOCKHOLM/MATI. Minst 81 döda personer och över 180 skadade hittills – och ett land i sorg.

Nu kommer uppgifter om att bränderna i Grekland kan ha varit anlagda av kriminella gäng.

– Jag är väldigt oroad över hur dessa bränder brutit ut parallellt, säger Alexis Tsipras, Greklands premiärminister.

Aftonbladets utsända rapporterar om förstörelse i den hårt drabbade staden Mati.

Grekland är ett land i sorg, efter att några av de värsta skogsbränderna i landets historia rasat, och dödat samt skadat ett stort antal människor.

Minst 81 personer har omkommit och runt 180 personer är skadade, varav tio personer mycket allvarligt. Man misstänker dock att dessa siffror kan komma att stiga, medan räddningspersonal letar efter människor som kan ha fastnat i sina hus och bilar.

– Grekland sörjer, sa Alexis Tspiras, i ett tal på tisdagen, och utlyste tre dagars landssorg.

Kriminella gäng kan vara skyldiga

Bränderna som bröt ut utanför Aten på måndagseftermiddagen misstänks nu vara anlagda. Myndigheter misstänker att det handlar om att kriminella gäng har tänt på för att därefter kunna plundra övergivna hem, det uppger AFP.

Åklagare från landets högsta domstol meddelar att de har inlett en undersökning gällande hur bränderna startade.

– 15 bränder har startat samtidigt på tre olika platser utanför Aten, säger Dimitris Tzanakopoulos, talesperson för regeringen.

Att så många bränder startade samtidigt område ökar misstankarna om att de faktiskt var anlagda.

Förstörelse och utbrända bilar

Aftonbladets utsända kan rapportera att brandlukten ligger tät över staden Mati, 33 kilometer öster om Aten. Längs strandvägen står helt utbrända bilar som bärgas bort en efter en. Gatorna är fyllda av metall, sot och glas.

Många människor är på plats för att hjälpa till – volontärer har dykt upp från andra delar av Grekland. Flera av dem bär ansiktsmasker för att filtrera den förorenade luften.

En grupp volontärer som Aftonbladet talar med tycker det är märkligt tyst om orsaken till bränderna, det kan inte bara vara väder och vind som orsakar den här förstörelsen, menar de.

– Det är ingen stor kanal som pratar om det, det måste vara anlagt, varför skulle det annars gått så fort?, säger en av volontärerna.

De delar ut vattenflaskor och mat delas ut till dem som behöver. Många har fått lämna sina rökskadade hem och de som är kvar uppmanas att inte hålla sig ute på gatorna.

Fortsatt räddningsarbete

Under onsdagen fortsätter arbetet med att få bränderna under kontroll, och under natten har släckningsarbetet fortsatt på flera håll.

I Kineta, som ligger väster om Aten, har branden ökat i styrka på nytt – och flera områden har tvingats evakuera.

Samtidigt som antalet omkomna har ökat, har även kritiken mot landets myndigheter växt i styrka. Många menar att Grekland borde varit bättre förberedda på den här typen av händelser, och menar att det saknades en evakueringsplan.

Man räknar med att temperaturerna sjunker något under onsdagen, efter att de har legat kring 40 grader de senaste dagarna.

Senast Grekland upplevde en sådan stor tragedi i samband med skogsbränder var år 2007 på ön Evia, då 77 personer avled.