74 döda i skogsbränder i Grekland

Publicerad 2018-07-24

74 personer har dött i de värsta skogsbränderna i Grekland på tio år.

Hundratals hem har förstörts och invånare har evakuerats.

26 kroppar har hittats liggande tätt intill varandra vid en strand i Mati, öster om Aten.

– Instinktivt, när de såg att slutet var nära, omfamnade de varandra, säger Nikos Economopoulos, chef för grekiska Röda Korset till Skai TV.

74 personer har dött efter att två skogsbränder rasat på ömse sidor om Greklands huvudstad Aten. Antalet avlidna kan komma att stiga då flera personer fortfarande saknas, säger Stavroula Maliri, räddningstjänstens presstalesperson rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Bränderna är de värsta på ett decennium och har förstört hem, tvingat människor på flykt och lett till avstängda vägar. Premiärminister Alexis Tsipras utlyste på tisdagen en tre dagar lång landssorg.

Räddningsarbetare har på tisdagen upptäckt en trafikstockning i staden Mati, där det står ett antal sönderbrända bilar. Det rör sig troligtvis om personer som försökt fly undan bränderna med bil.

LIVERAPPORT:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Räddningstjänsten har dessutom hittat 26 döda vid en populär strand i Mati, tre mil öster om Aten, många av dem var barn. När de hittades låg de tätt intill varandra. De fångades mellan två fronter av eld och rök medan de försökte fly till stranden.

– De hade försökt att hitta en flyktväg men tyvärr hann inte de här människorna och deras barn i tid. Instinktivt, när de såg att slutet var nära, omfamnade de varandra, säger Nikos Economopoulos, chef för grekiska Röda Korset till Skai TV.

Mati har drabbats hårt av branden som började vid femtiden på måndagseftermiddagen och som sedan dess snabbt spridit sig.

Danska turister påverkade

Den första branden bröt ut i en barrskog nära kuststaden Kineta, som ligger 5 mil väster om Aten, rapporterar AP. Minst 150 brandmän har kämpat mot lågorna, samtidigt som fem flygplan och sju helikoptrar deltagit i släckningsarbetet.

Brandröken var så tjock att motorvägen mellan halvön Peloponnese och Aten stängdes av. Motorvägen öppnades på tisdagen igen.

Många personer saknas också. Enligt The Guardian har två danska turister hittats i en båt vid kusten vid Rafina. Åtta personer från turistgruppen saknas fortfarande.

Drygt 170 personer ska ha skadats i bränderna, varav elva är allvarligt skadade. Drygt 20 av de skadade är barn men de ska inte ha några allvarligare skador.

Invånare längs kusten nära Aten har uppmanats att lämna sina hem – samtidigt som bränderna närmat sig Greklands trafiktätaste motorvägar och stoppat tågtrafiken.

– Vi gör allt i vår mänskliga makt för att få bukt på dessa bränder, säger Greklands premiärminister Alexis Tsipras i ett uttalande.

Here is @CopernicusEU Sentinel-2 satellite image of the deadly fires near Athens that killed dozens. Our thoughts a…
https://t.co/FjRxXyGt72

Borgmästaren: Såg 100 brinnande hem

– Man borde bara låsa och lämna sina hem. Man klarar inte av så här mycket rök under så många timmar. Det här är en extrem situation, säger brandchef Achillea Tzouvaras.

Den andra branden bröt ut senare på måndagseftermiddagen i Penteliområdet nordöst om huvudstaden, och fortsatte sedan spridas mot staden Rafina.

Minst tre flygplan och en helikopter har kämpat mot branden tillsammans med ett hundratals brandmän.

– Jag själv såg minst 100 brinnande hem. Jag såg det med mina egna ögon, det är en fullständig katastrof, säger Evangelos Bournous, borgmästare i Rafina.

Statsminister Stefan Löfven framför sina kondoleanser till det grekiska folket via Twitter.

”Våra tankar går till offren i skogsbränderna i Grekland. Heroiska gärningar utförs runt om i Europa. EU-samarbete när det är som bäst”, skriver Löfven.

De omfattande grekiska bränderna kommer dock inte påverka den hjälp som kommer till Sverige uppgav inrikesminister Morgan Johansson (S) under tisdagen.

– Hittills har vi inte fått några signaler på att det kommer påverka hjälpen till Sverige, säger Morgan Johansson.

På tisdag kväll var samtliga bränder i området under kontroll och alla nödvändiga evakueringar hade genomförts, enligt svenska ambassaden i Grekland.

Our thoughts are with the victims of the wildfires in Greece. Heroic deeds are being performed around Europe. EU cooperation at its
best.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.