Svenska karlar – kungliga kockar

Publicerad 2011-11-03

Prinsen i New York hyllar männens matlagning

Prins Daniel har lyft svenska vardagskockar till en helt ny ­nivå – som lagspelare i köket.

I New York i går höll han ett hyllat tal om mat och män från Sverige.

– De är inte längre bara experter på att grilla, säger Daniel.

Prins Daniel är tillbaka i talartronen.

I går glänste han på nytt med ­retoriken inför en stor samling åhörare på svenskamerikanska handelskammaren i New York. Konferensen handlade om ekologisk mat – men prinsen passade på att hylla svenska män i köket.

– Svenska män, om jag får generalisera, väntar inte längre vid bordet för att bli serverade. De är inte längre bara experter på att hantera grillen, utan har blivit ­lagspelare i köket, sa prinsen ­inför en skrattande publik.

Blir kändisar i branschen

Han lyfte också fram den nya ­generationen unga kockar:

– Flera kockar har nått kändisstatus och inspirerar talangfulla unga män och kvinnor att ge sig in i restaurangbranschen. Det har även inspirerat folk i allmänhet att bli mer kreativa i köket.

Tio dagar utan Vickan

Till sist tog Daniel upp para­doxen med att en miljard männis­kor svälter, samtidigt som en och en halv miljard människor är överviktiga och kämpar med hjärtsjukdomar.

I dag kommer prinsen hem till Sverige efter sin tio dagar långa ­resa till USA, den första utomlands i tjänsten utan kronprinsessan Victoria vid sin sida.