”Säpo bedriver klappjakt på svensksomalier”

Publicerad 2013-01-06

Under tio år har Säpo ägnat sig åt klappjakt på svensksomalier.

Det hävdar journalisten och debattören Gösta Hultén, som skrivit "Terroristjaktens svarta bok".

Men Säpo kontrar med att de bara följer personer som utgör hot mot Sverige.

Säpo hade koll på 27-åringen som nu är åtalad i USA. Det visar ett pm från myndigheten som Aftonbladet tog del av. I maj 2008 kallades han till ett frivilligt samtal hos Säkerhetspolisen. Han förnekade att han tänkte åka till Somalia. I december 2008 försvann han från Sverige.

30-tal svenskar

Enligt Säpo har ett 30-tal svenskar rest till Somalia de senaste åren och ett "handfull" har dödats där. al-Shabaab är numera en del av al-Qaida.

Men i jakten drabbas även många oskyldiga svensksomalier, menar Gösta Hultén.

– Vi vet att många har förhörts av Säpo. Men ingen svensksomalier har begått brott mot Sverige och ändå är många övervakade. Folks hem har stormats och människor har åtalats, men alla har blivit friade, säger han.

Någonting Säpo förnekar.

Hot mot Sverige

– De personer vi följer är ett konkret hot i de länder de reser till och ett framtida potentiellt hot direkt mot Sverige när de återvänder, säger Säpos chefsanalytiker Jonathan Peste.

Han lägger till:

– Våra motiv är i första hand Sveriges internationella åtagande, att inte låta landet fungera som bas för rekrytering för terrorism - oavsett var attentaten sker.

Svenskar på toppositioner

Säpo vill inte berätta hur rekryteringen går till eller hur många svenskar som har nått toppositionen inom nätverket.

– Värvningskampanjer har pågått i bland annat Rinkeby och Göteborg och via internet. Du kan inte åka dit utan kontakter, säger Magnus Sandelin, författare till "Jihad – svenskarna i de islamistiska terrornätverken".

Några svensksomalier har viktiga positioner inom nätverket.

– En man som tidigare bodde i Göteborg är numera en av al-Shabaabs talesmän och ingår i nätverkets högsta ledning, säger Sandelin.