Mamman räknar med att få hem Haddile

Publicerad 2012-10-01

Haddiles mamma räknar med att inom kort kunna hämta hem sin dotter till Algeriet.

Mammans advokat säger till Aftonbladet:

– Jag och mamman kan komma till Sverige och ta hand om flickan.

Haddiles mamma ringde under söndagen till den svenska ambassaden i Algeriet:

– Ambassaden hade i går kontakt med en kvinna som uppger att hon är Haddiles mamma, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst och fortsätter:

– Hon ringde till ambassaden och sade att hon vill ha ett möte med någon från ambassaden. Mer än så är inte bestämt, vi vet inte när mötet kommer att äga rum.

Migrationsverket vill utvisa tvååriga Haddile till mamman. Haddile bor i dag hos en fosterfamilj i Skåne, sedan mamman lämnade hennes strax efter födseln.

Vid fyra månaders ålder fördes Haddile till sjukhus, undernärd och med livshotande hjärnskador. Den man som Haddiles mamma hade anförtrott vården av flickan, var under en månad häktad misstänkt för att ha misshandlat henne.

Om socialförvaltningen i Lund får kontakt med mamman, kommer en utredning att göras för att avgöra om Haddile ska vara fortsatt omhändertagen eller återlämnas till mamman.

”Kan inte hjälpa dig”

När Aftonbladet under måndagseftermiddagen når Fatima ben Barahem, som är Haddiles mammas advokat, räknar advokaten med att mamman inom kort får hämta hem Haddile:

– Jag och mamman kan komma till Sverige och ta hand om flickan.

När ska ni ha mötet med ambassaden?

– Ambassaden vill att saker och ting samordnas med de sociala myndigheterna i Sverige. Mötet kommer eventuellt att ske på ambassaden någon av de närmaste dagarna, säger advokat ben Barahem och fortsätter:

– Jag vill framföra min tacksamhet åt familjen som har tagit hand om Haddile de här två åren. De ska inte känna att de har förlorat Haddile. Vi erbjuder dem att komma med Haddile och tillbringa några veckor i Algeriet. Även i framtiden är de alltid välkomna att besöka Haddile i Algeriet.

Den svenska socialtjänsten kan fortfarande komma fram till att mamman övergav Haddile och att hon ska stanna hos fosterfamiljen?

– Jag vill poängtera att mamman inte har övergett sin dotter. Hon kom till Algeriet för att ordna handlingar. När hon hörde att den enda person hon hade kontakt med i Sverige var frihetsberövad, då kunde hon inte ta kontakt med någon.

– De svenska myndigheter som tog mannen i förvar frågade inte honom hur de skulla kunna få tag i Haddiles mamma. Den punkten har de misskött totalt, det är därför vi hamnat i denna diskussion i dag, säger advokat Fatima ben Barahem.

Inger Fröman, verksamhetschef på socialförvaltningen i Lund, vill inte svara på om någon tjänsteman kommer att sändas till Algeriet:

– Vi kan inte ge några detaljer kring utredningen på grund av sekretesskäl, säger Fröman.