Rapparen Einár, 19, skjuten till döds

Polisen JO-anmäls efter uppmärksammade inlägget om Einár

Av: 

Emil Salmaso

NYHETER

Polisen och influencern Filip Pelas inlägg om Einárs död har lästs av tiotusentals personer och delats av kändisar.

Pelas varnar unga för gängkriminalitet och har anmälts till JO.

”Att en så ung man med mycket kvar av livet mördas är fel på alla sätt. Även om det är sorgligt så var detta tyvärr väntat”, skriver han.

Filip Pelas, 26, inleder inlägget med att beklaga att ännu en skjutning ägt rum. Rapparen Nils ”Einár” Grönberg har skjutits till döds.

”För många var Einar en känd rappare, för mig som bara kom i kontakt med honom på polisstationen så var han precis som många andra ”gangsterrappare” en gängkriminell som var inblandad i brott, ibland mycket grova brott”.

Filip Pelas anmäld för förtal av Einár

På Instagram har inlägget gillats av drygt 36 000 personer. På Facebook har det delats 18 000 gånger. Bland annat av Malin Berghagen och Linda Bengtzing.

Både föräldrar, barn och poliskolleger har hört av sig till Pelas.

”Det är ungefär 97-98 % positiva kommentar & positiv feedback som jag mottagit”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

En person har anmält inlägget till Justitieombudsmannen, JO, och menar att Pelas förtalar Einár genom att kalla honom gängkriminell och skriva att han dömts för grova brott.

”Att någon anmäler mig spelar mig ingen roll, människor anmäler poliser dagligen. Det blir intressant att se vad en eventuell utredning kan ge”, skriver Pelas i mejlet.

Rapparen Nils ”Einár” Grönberg, 19, sköts ihjäl med två skott.

”Rapartister gråter i förhör”

Han menar att syftet inte är att hänga ut någon, utan att diskutera gängkriminalitet och varna ungdomar för att dras in i det.

Själv har han valt att inte lyssna på så kallad gangsterrap. Han skriver att artisterna bara låtsas att de lever lyxiga liv, och uppmanar följarna att inte lockas av fasaderna.

”Den där tuffa bilden man får av dom på musikvideos eller i texterna är också fake. Väl inne på polisstationen så vill dom att vi ringer deras mamma eller pappa & så gråter dom i förhören”.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Teorin: Mördarna filmade mordet på Einár med Facetime

ÄMNEN I ARTIKELN

Rapparen Einár, 19, skjuten till döds

JO, Justitieombudsmannen

Einár

Förtal

Gangsterrap

Stockholm

Mord