Trump i Georgia: ”Tycker inte om att göra det här för andra”

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump höll sitt första stora massmöte efter presidentvalet när han kampanjtalade inför senatsrysaren i Georgia.

Innan han kallade upp de republikanska kandidaterna på scenen lät han märkligt oentusiastisk över att vara på plats.

– Jag tycker inte om att göra det här för andra, sa han.

Omvalet i Georgia 5 januari gäller två platser till senaten. Republikanerna måste vinna minst ett av racen för att behålla kontrollen över kongressens viktigaste kammare.

Donald Trump anlände till flygplatsen i Valdosta i Air Force One tillsammans med hustrun Melania. Han gick upp på scenen för att ge medvind åt de två republikanska kandidaterna David Perdue och Kelly Loeffler.

Tätt i publiken när Trump höll valmöte i Georgia.
Foto: Ben Gray/TT Nyhetsbyrån
Tätt i publiken när Trump höll valmöte i Georgia.

Men Trump pratade mest om sig själv och sina insatser som president – och fortsatte hävda att han egentligen vann presidentvalet.

– De här vågmästarstaterna som vi håller på att bråka om. Jag vann dem alla stort. Om jag hade förlorat hade jag varit en väldigt artig förlorare. Jag hade sagt att jag förlorat och åkt till Florida.

”Gillar inte att göra det här för andra”

Under sina fyra år som president har Trump hållit oräkneliga kampanjmöten, inte minst under valspurten i oktober. Från talarstolen i Valdosta sa han dock – i vad som verkade vara ett uttalande halvt på skämt, halvt på allvar – att han hellre skulle sköta sina presidentsysslor än att hålla valmöte för sina partikamrater.

– Jag tycker inte om att göra det här för andra. David och Kelly ringde och sa: ”Kan du hålla ett valmöte?” Jag sa: ”Inte direkt”. Jag sa, när de frågade, att jag inte gör det för andra människor. Det innebär mycket jobb.

Senare under talet visades en video från scenen där de demokratiska motståndarna i omvalet målades ut som vänsterextremister. Efter filmen skämtade Trump om det hade varit värt att producera den.

– Jag borde inte göra det här för dem. Det kostar för mycket pengar.

Foto: Ben Gray/TT Nyhetsbyrån
Trump kallade upp de republikanska kandidaterna på scenen.

I skarpa ordalag målade han ut Demokraternas kandidater som kommunister.

– Ni kommer att avgöra om era barn växer upp i ett socialistiskt land eller ett fritt land. Socialism är bara början för dem.

I slutet av det nästan två timmar långa framträdandet ropade Trump upp David Perdue och Kelly Loeffler på scenen. De fick varsin minut innan presidenten tog mikrofonen igen och uppmanade åhörarna att gå och rösta:

– Låt dem stjäla Georgia igen och ni kommer aldrig att kunna er själva i spegeln igen.

Bråk med guvernören

På förhand hade ledande republikaner oroat sig över att Trump skulle fortsätta komma med påståenden om valfusk och därmed få sina trognaste supportrar att strunta i omvalet.

Det fanns även en rädsla att han skulle gå till förnyade attacker på Georgias republikanske guvernör Brian Kemp. Även på den punkten levererade Trump i linje med farhågorna.

Timmarna före talet hade Donald Trump ringt Kemp och försökt få honom att extrainkalla den lokala kongressen i syfte att utse elektorer som inte skulle rösta fram Joe Biden som delstatens segrare i presidentvalet, uppger flera medier.

Kemp vägrade dock och utsattes för fortsatta påhopp från Trump både på Twitter och sedan från talarstolen på flygplatsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE