Ryska piloten hoppade av kriget – hittades död i Spanien

Publicerad 2024-02-20

Ryske piloten hoppade av kriget, flög med helikoptern till Ukraina och uppmanade andra soldater att desertera.

För en vecka sedan hittades han död i ett garage i Spanien.

– Han valde att flytta till Spanien i stället för att stanna här, säger en ukrainsk underrättelsekälla till Pravda.

Följ ämnen
Ukraina

Den 9 augusti förra året var Maksim Kuzminov, 28, på väg mellan två ryska flygbaser med sin helikopter när han bestämde sig för att skippa rutten och åka in i Ukraina.

– Jag förstod att jag befann mig nära gränsen. Då fattade jag mitt slutgiltiga beslut. Jag korsade gränsen på låg höjd och under radiotystnad, säger han i en video som citerades av tidningen Meduza.

Förra veckan hittades han död i ett garage, skjuten med flera skott, utanför spanska Alicante, rapporterar Reuters.

Kapten Maksim Kuzminov, 28, flydde med sin helikopter till Ukraina.

Levde med falsk identitet

Uppgifterna kom först i spanska Informacion som rapporterade om att en 33-årig ukrainsk man hittats mördad den 14 februari i byn Villajoyosa. Kuzminov hade då levt i Spanien med ett ukrainskt pass och under annat namn.

Spansk polis bekräftar att man hittat ett skottskadat offer i byn, men har inte röjt identiteten. Till Reuters berättar en spansk poliskälla att offret kan ha levt under falsk identitet och källor till EFE hävdar att kroppen som hittades var Kuzminov.

Bjöd in sitt ex – hittades skjuten

En talesperson för ukrainska underrättelsetjänsten GUR bekräftade för Reuters att Kuzminov dött i Spanien, men gick inte in på detaljer om dödsorsaken.

– Han valde att flytta till Spanien i stället för att stanna här. Det vi vet är att han bjöd in sitt ex hem till sig och hittades senare skjuten, säger en källa från ukrainska underrättelsetjänsten till tidningen Pravda.

Enligt samma källa hittades en utbränd bil nära brottsplatsen, som tros tillhöra Kuzminovs misstänkta mördare.

Följ ämnen i artikeln