Gränsattacken mot Finland: ”Putin vill öka inhemska stödet”

Publicerad 2023-11-27

Rysslands hybridattack med flyktingar mot Finland beror delvis på att Vladimir Putin vill öka sitt stöd inför presidentvalet i mars 2024.

Det hävdar ryska statsvetaren Margarita Zavadskaya:

– På det här viset kan den ryska propagandan peka på att ”Västvärlden är inte vänligt inställd, de släpper inte ens in flyktingar”.

Sedan i fredags håller Finland bara en gränsstation långt norrut i landet öppen mot Ryssland, som en reaktion på att ryssarna börjat bussa flyktingar nästan till gränsen mot Finland. Väl framme utrustas flyktingarna med cyklar och tar sig över till Finland på dem.

Gränsstationerna längre söderut är stängda.

Flyktingarna är asylsökande från Mellanöstern och Afrika. När de anländer till gränsen har de inga giltiga papper, men de släpps ändå in i Finland.

I helgen sökte 58 personer asyl vid gränsövergången Raja-Jooseppi, enligt Sveriges Radio.

En gränsvakt vid Salla i norra Finland eskorterar flyktingar nyss anlända på cykel.

Ryska statsvetaren Margarita Zavadskaja, som bor i Finland och forskar om demokratifrågor, tolkar den ryska hybridattacken som en del i förberedelserna inför det ryska presidentvalet i mars 2024.

– Ryssarna provocerade finländarna, och jag tror att ryssarna tycker att finländarna reagerade på det sätt som de ville. Ryssarna tycker förmodligen att ”tricket lyckades”, säger Zavadskaya till Aftonbladet.

Zavadskaya tillägger att hon inte själv anser att det var fel att stänga gränsstationer:

– Det var rätt beslut, eftersom dåligt klädda asylsökande stod och frös vid gränsstationerna.

Finsk gränsvakt vid gränsen till Ryssland.

Propagandasyfte

– Gränsstängningen ger den ryska propagandan fördelar, propagandisterna kan peka på att ”västvärlden är inte vänligt inställd, de släpper inte ens in flyktingar”. Det finns många narrativ som Kreml kan spinna vidare på kring den här situationen. Och det kan vara viktigt under valkampanjen inför presidentvalet, säger Margarita Zavadskaya och fortsätter:

– Hybridattacken genomfördes inte bara på grund av det ryska presidentvalet, men den kan användas i det sammanhanget av propagandan, precis som andra skeenden i Västvärlden.

Den ryska propagandan förtiger halva sanningen, nämligen att flyktingar aktivt bussats till den finska gränsen, försetts med cyklar och skickats iväg mot gränsen.

Övergivna cyklar ligger i högar vid rysk-finska gränsen i Salla i norra Finland.

I ryska statsmedia framstår det som att Finland plötsligt stängt gränsen, trots att den ryska sidan inte gjort något alls.

Så här lät det till exempel när den ryske statsvetaren Jurij Svetov intervjuades av Radio Komsomolskaja Pravda den 21 november. Han hävdade att finländarna hade ett hemligt mål med gränsstängningen:

– För den finländska regeringen är det viktigt att visa att de är på tå, de är ju nya medlemmar i Nato. Det är därför de gör allt för att skära av Ryssland.

– De har en hemlig förhoppning att gränsstängningen ska väcka så mycket upprördhet bland vanliga ryssar att ”nödvändiga politiska förändringar inträffar”, sade Svetov och citerade raljerande en finländsk diplomat som hade förhoppningar om att ryssarna ska göra uppror.

35 asylsökande anlände till gränsstationen Salla i östra Lappland under måndagen – många av dem på cykel, trots att det på platsen rådde minus 20 grader.

Putins plan

Några dagar senare i Murmansk, 24 mil från Finland, hävdade guvernören Andrej Tjibis att de regionala ryska myndigheterna hade stoppat utländska medborgare från att ta sig över den finländska gränsen.

Tjibis påstod också att de ryska myndigheterna följer alla rättsliga protokoll trots att ”Finland agerar ovänligt och provocerande när de stänger sina gränsstationer”, enligt exilryska tidningen Meduza.

Statsvetaren Margarita Zavadskaya.

Margarita Zavadskaya konstaterar att de stängda gränserna inte bara påverkar Putin-lojala ryssar, utan även regimkritiska ryssar, när det gäller synen på Finland och Västvärlden:

– De ryska myndigheterna erkänner inte någon hybridattack eller provokation. Och den ryska befolkningen håller med, deras reaktion hittills är ”vad håller finländarna på med?” De ser gränsstängningarna som ett tecken på fientlighet mot Ryssland, vilket kan hjälpa Putin i presidentvalet, säger Margarita Zavadskaya.

Migranter på gränsen mellan Finland och Ryssland.
Förra veckan besökte Finlands premiärminister Petteri Orpo gränsen i Kuhmo. Han var tydlig med att man kommer behöva ta till åtgärder mot den nya vågen av asylsökande från Ryssland.