SVT stoppar granskningen av känd litteraturprofil

Publicerad 2023-04-28

Med bara veckor kvar till publicering stoppar SVT:s Uppdrag granskning programmet om en känd litteraturprofil – detta efter att profilen kopplat in stjärnadvokaten Johan Eriksson.

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund säger att det flera sammanvägda skäl till att programmet inte sänds på utsatt tid:

– Granskningen är pausad eftersom vi inte fullt ut kan se att vi kan skydda alla medverkande.

Redan före publicering var det en av Uppdrag gransknings mest omtalade granskningar, om en makthavare i det litterära Sverige. I en nyligen publicerad artikel i tidningen Vi beskrivs den kommande granskningen ha potential att kunna skaka om den svenska litteraturbranschen, och att den omfattar flera av Sveriges största författare. Avsnittet skulle enligt uppgift till Aftonbladet sändas före sommaren.

Med bara veckor kvar till publicering stoppar SVT:s Uppdrag granskning sitt planerade avslöjande.

Till sin hjälp för att påverka SVT har profilen anlitat advokat Johan Eriksson, som flera år utnämnts till Sveriges bästa advokat. I ett dokument med 75 punkter försöker Johan Eriksson bland annat misskreditera en av reportrarna som gör granskningen.

Advokat Johan Eriksson.

”Inget nytt datum”

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund är noga med att granskningen inte har stoppats och säger att det finns flera bidragande händelser som pausat publiceringen.

– Jag kan inte kommentera mer än att granskningen är pausad eftersom vi inte fullt
ut kan se att vi kan skydda alla medverkande, säger han.

Har den inte stoppats?
– Den är inte stoppad, den är pausad. Vi har inte satt något publiceringsdatum, säger Axel Björklund som inte vill gå in på detaljer om när granskningen var planerad att sändas.

Aftonbladet har tagit del av dokumentet som Johan Eriksson skickat till SVT. I den första punkten slår advokat Johan Eriksson fast vad Uppdrag granskning ska handla om:
”Uppdrag granskning har sedan en tid tillbaka bedrivit ett granskningsarbete avseende X-företaget X. Granskningen har även kommit att omfatta en av företagets X och grundare, X.
Den information som (företaget) hittills erhållit indikerar att granskningen framför allt handlar om påstådda brister i arbetsmiljön samt X beteende i olika avseenden.”

Axel Björklund, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

”Kan utgöra förtal”

Flera av uppgifterna i programmet skulle enligt Johan Erikssons dokument innebära ett utpekande av profilen som brottslig och klandervärd i sitt agerande, samt eventuella kopplingar till kriminella.

Johan Eriksson skriver att det inte finns några skäl i hans advokatutredning att gå in på hur hans klient ställer sig till anklagelserna och hävdar att hans klient inte är en offentlig person.

I sin utredning hävdar Johan Eriksson att det kan utgöra förtal att en reporter på Uppdrag granskning kontaktat flera personer och berättat vad advokaten beskriver som ”mycket allvarliga uppgifter” om profilen.

”Sammanfattningsvis kan Uppdrag gransknings lämnande av nämnda uppgifter till olika personer inom ramen för det pågående granskningsarbetet anses utgöra förtal”, skriver Johan Eriksson i sin 75 punkter långa utredning.

Därefter försöker han i två punkter att misskreditera en av reportrarna som gör granskningen.

Vill inte kommentera

Aftonbladet har utan framgång sökt advokat Johan Eriksson.
Uppdrag gransknings Axel Björklund säger att det under senare år blivit betydligt
vanligare att advokater anlitas i samband med en granskning.

– Det står var och en fritt. Man måste fatta sina egna beslut och advokaterna har sin
roll. Jag har ingen invändning mot det, det är klart att vår granskning ska klara den
sortens moteld.

Har det förekommit polisanmälningar i samband med den här granskningen?
– Det vill jag inte kommentera.

Vd:n på det utpekade företaget skriver följande i en skriftlig kommentar till
Aftonbladet:

”Vi kommer aldrig att kommentera rykten och avböjer i nuläget att kommentera SVT:s agerande ytterligare från vårt håll.”

”Eftersom det inte finns några underbyggda anklagelser mot X hoppas jag att han efter två års granskning snart kan få lite andrum och att ingen kåranda står i vägen för det. Vi vänder oss emot att bli uthängda för att ha blivit oskyldigt anklagade.”