Bilbränderna fortsätter i Malmö: ”Finns inte alltid någon logik”

Publicerad 2023-02-12

En våg av anlagda bränder har dragit in över Malmö.

Flera bilar har satts i brand, men även containrar, fastigheter och sopkärl.

– Vi har sett en eskalering av denna typ av bränder och jobbar hårt med detta, säger Nils Norling presstalesperson hos polisen.

Totalt har över tjugo bilar brunnit den senaste tiden i Malmö. Natten till onsdag brann det i Nydala då nio bilar tog fyr. Bränderna är spridda över flera olika stadsdelar och utöver bilar har det brunnit även brunnit i bagerier, fritidsgårdar och containrar.

Att hitta gärningsmannen är inte helt enkelt för polisen. I förra veckan greps och häktades dock en 45-årig man. För två veckor sedan lyckades även en privatperson fånga en av gärningsmännen på film.

Bränderna är en blastning för räddningstjänsten.

Spåren brinner upp

Den häktade 45-åringen misstänks för mordbranden på ett bageri, samt förberedelse till mordbrand. Men i allmänhet menar polisen att det är svårutredda brott.

– Det sker ofta på natten, i skydd av mörker vilket minskar chansen för goda vittnesmål, bra kamerabilder och liknande. Samtidigt brinner ofta spåren upp om det inte släcks snabbt, säger Nils Norling presstalesperson hos polisen.

Här fångas en misstänkt bilbrännare på bild i Malmö.

Varför det sker en eskalering av bränder i Malmö just nu har polisen svårt att svara på. Men Nils Norling menar att den här typen av bränder går i perioder.

– Vi ser sådana här toppar då och då. Det är alltid svårt att säga varför något sker. Men just nu ser vi tydligt att flera personer är aktiva i anläggandet av bränderna.

Belastning för Räddningstjänsten

De tre bränderna i Nydala under natten till onsdag startade med bara 30 minuters mellanrum. För att få kontroll på alla bränder skickades enheter från tre olika stationer. Det stora antalet utryckningar kan komma att påverka räddningstjänstens arbete.

– Det är ju en belastning på vår verksamhet. Fler larm kräver vår uppmärksamhet, säger Håkan Månsson vakthavandebefäl på Räddningstjänsten syd.

En våg av anlagda bränder har dragit in över Malmö.

Trots de många utryckningarna menar Håkan Månsson att det inte är någon större belastning på personalen.

– Vi skickas på larm som kan ses som onödiga utifrån att dessa bränderna händer. Men vi är där när det brinner, det är vårt jobb.

Försöker förhindra bränder

I samband med de senaste bränderna i Nydala meddelade polisen att de omfördelade resurser från regionen. Detta för att öka polistätheten och förhindra fler bränder.

– Det sker i princip dagligen, att patruller stöttar upp i ett annat område. Vi hade ett uppenbart läge där det brinner på en liten yta på flera ställen inom en halvtimme. Med hjälp av tillfällig förstärkning kan vi försöka ringa in en misstänkt. Denna gången misslyckades vi tyvärr, säger Nils Norling presstalesperson hos polisen.

Hos polisen jobbar nu både utredare och underrättelse organisationen med bränderna.

– Vi har även patruller i yttre tjänst som har med sig detta hela tiden i arbetet, framför allt på natten, säger Nils Norling.

Räddningstjänsten och polisen på plats vid en brand i en fritidsgård i Malmö i slutet på januari.

Avtar ofta av sig själv

Ökad synlighet och kontroller av personer i vissa områden är några av metoderna för att försöka lagföra personer och förhindra bränder. Polisen tittar även utifrån olika kategorier på vilken typ av personer som kan ligga bakom eskaleringen.

– Det finns de som vill visa att de har ett våldskapital, en liten andel som vill testa på och se responsen från samhället, en mycket liten del är kopplat till försäkringsbedrägeri. Sen har vi en större kategori och det rör folk med ett mycket dåligt psykiskt mående. Ofta i kombination med missbruk, det finns inte alltid någon logik i deras agerande.
Trots polisens olika arbetsmetoder är det svårt att få bukt med problemen.

– Historiskt och statistiskt sett är det tyvärr en låg uppklaringsgrad på dessa brott. Det kan upphöra om personer frihetsberövas, men ofta avtar det av sig själv, säger Nils Norling.

Följ ämnen i artikeln