5 punkter om: Flyg­kraschen som dödade Wagner­gruppens ledare

Publicerad 2023-08-24

Under onsdagskvällen störtade ett privatplan utanför Moskva med Wagnerledaren Prigozjin ombord.

Varför kraschade planet? Är det Putin som ligger bakom?

Här är fem punkter om det vi vet om kraschen.

1. När inträffade flygkraschen?

De första rapporterna om att något var fel kom strax efter klockan 18, lokal tid. Då försvann ett privatplan på väg från Moskva till St Petersburg, en Embraer Legacy 600, från radarn enligt flygtrafiksajten Flightradar24. Bilder i sociala medier visade också hur ett privatplan föll från skyn. Planet kraschade på ett fält och började brinna. Samtliga på flygplanet dog.

2. Vilka var ombord?

Enligt passagerarlistan befann sig tio personer på flygplanet. Bland dem Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin och en medgrundare till hans privatarmé Dmitrij Utkin.

Med på planet fanns också Jevgenij Makaryan, en tidigare polis som gick med i Wagner 2016, Sergej Propustin som var anställd i Prigozjins livvaktsstyrka och Valerij Chekalov, som var belagd med sanktioner från USA. Han ska enligt ISW, Institute for the Study of War, ha varit ansvarig för logistik och internationella projekt för Wagnergruppens räkning. Två män på passagerarlistan, Alexander Totmin och Nikolaj Matuseev, har en något otydligare koppling till Wagner.

Två piloter och en flygvärdinna var också med på planet.

3. Varför störtade planet?

Orsaken till flygkraschen är inte känd och ryska myndigheter har gått ut med att man utreder den som misstänkt brott mot reglerna om luftfartsäkerhet och drift av lufttransporter.

Enligt data från Flightradar 24 steg och sjönk planet snabbt innan det störtade mot marken. Enligt en amerikansk flygexpert tyder det på att piloten av någon anledning förlorat kontrollen över planet, möjligen genom att planet beskjutits eller att en flygplansdel lossnat.

Enligt ryska källor ska det finnas bilder som visar att planet skjutits ner av två ryska S 300 robotar, skriver ISW, tankesmedjan Institute for Study of War.

Den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti rapporterar att flygplanets bakdel hittats 3,5 kilometer från olycksplatsen.

4. Vem ligger bakom kraschen?

Ryska myndigheter utreder flygplanskraschen och har inte hittat något uppenbart fel på flygplanet. Men många bedömare menar att det är ett försök att avleda ansvaret från Putin och Kreml som misstänks för inblandning i den. Många menar att det kan vara en hämnd för det uppror som Prigozjin inledde tidigare i somras, när han och många andra Wagnersoldater marscherade mot Moskva.

Uppgifterna från ryska källor om att planet skjutits ner stärker de misstankarna.

Kreml har hittills inte uttalat sig om flygkraschen, men enligt ISW har man på senare tid försökt att försvaga Prigozjin sedan hans uppror i juni (läs mer under punkt 5). Det kan också vara ett försök att utplåna gruppen som en fristående armé, enligt tankesmedjan.

Andra hävdar att Prigozjin inte längre var ett hot mot Kreml och att det är Ukraina som ligger bakom flygkraschen.

5. Vem är Prigozjin?

Jevgenij Prigozjin är grundare och chef för Wagnergruppen. Han är en rysk oligark som haft en nära relation till president Putin i många år. Tidigare drev han ett cateringföretag som levererade mat till presidenten, och har fått smeknamnet ”Putins kock”. Han har även grundat en rysk trollfabrik i St Petersburg.

Wagnerledaren har lett strider i Ukraina och på senare tid riktat öppen kritik mot försvarsministern Sergej Sjojgu och den ryska militärledningen. I juni gjorde han uppror mot Kreml och inledde tillsammans med andra Wagnersoldater en marsch mot Moskva.

Marschen avbröts dock senare samma dag och Prigozjin kom överens med Putin om att åka till Belarus för att leda Wagners verksamhet i landet. För några dagar sedan meddelade han att han befann sig i Afrika, där Wagnergruppen är aktiv i flera länder.

Prigozjin och Putin 2011.