Nye försvarsministern: Allvarligaste säkerhetsläget sedan andra världskriget

Publicerad 2022-10-19

Den nye försvarsministern Pål Jonson beskriver situationen efter Rysslands aggression som ”ett av de allvarligaste säkerhetspolitiska omvärldslägen som Sverige har befunnit sig i sedan andra världskriget slut”.

Han tillträder i en intensiv period av Nato-anslutning och upprustning – men när det gäller försvarsanslagen får Moderaterna backa en aning.

– Det är alltid ett givande och tagande mellan olika partier, säger Pål Jonson.

Pål Jonson är den tidigare kustjägaren från Värmland som under gångna mandatperioden suttit som försvarsutskottets ordförande.

Nu axlar han rollen som försvarsminister under en intensiv period där svenskt försvar ska rustas upp kraftigt.

– Den största utmaningen just nu för oss är dels att fullgöra ansökningsprocessen till Nato och sen under mandatperioden kommer det bli väldigt viktigt att politiskt och militärt integrera Sverige i Nato samtidigt som vi bygger upp ett starkare totalförsvar här hemma.

Hur skulle du beskriva hotet från Ryssland just nu?

– Det här är kanske ett av det allvarligaste säkerhetspolitiska omvärldsläget som Sverige har befunnit sig i sedan andra världskriget slut och det är klart att genom den ryska eskalationen som vi har sett under de sista två veckorna med mobiliseringen och med den totalt förkastliga och illegala annekteringen av fyra regioner och en upptrissad rysk retorik så är detta ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge.

Han betonar dock att Sverige har fått säkerhetspolitiska återförsäkringar av partnerländer som USA, Storbritannien och Tyskland samt de andra nordiska länderna och att sammanhållningen med EU är stark. På hemmaplan hoppas han på fortsatt samverkan i säkerhetspolitiska frågor med oppositionen.

– Vi kommer att söka samsyn med Socialdemokraterna, Centerpartiet och även Vänsterpartiet och Miljöpartiet om de också är intresserade inom ramen för försvarsberedningen. 

Sveriges nye försvarsminister Pål Jonson.

Andra brännande frågor som Pål Jonson får ta över är bristen på piloter och officerare samt låga löner hos soldater och bostadsbrist nära regementen på landsbygden.

– Det är väldigt viktigt att alla som verkar inom Försvarsmakten, både personalen och de värnpliktiga, har bra villkor och bra förmåner, givetvis, säger Pål Jonson. 

I samband med Ulf Kristerssons regeringsförklaring stod det klart att Moderaterna backar från ett av sina vallöften – att Sverige ska nå 2 procent av BNP i försvarsanslag till 2025 vilket under valrörelsen ställdes mot Socialdemokraternas bud på 2 procent till 2028. Nu räknar den nya regeringen med att nå Nato-nivå till 2026.

– Vad vi sa i vårt valmanifest var att vi skulle verka för 2 procent till 2025, sen så är det alltid ett givande och tagande mellan olika partier och vi har landat i 2026. Nu kommer vi naturligtvis också försöka söka samsyn även med Socialdemokraterna och de övriga partierna i oppositionen kopplat till försvarsanslagen och vi kommer få ett underlag av Försvarsmakten den 1 november där de också ger sin syn på den här frågan.

Följ ämnen i artikeln