Tobias Billström skrotar den feministiska utrikespolitiken

Publicerad 2022-10-18

Sverige slutar med den feministiska utrikespolitiken – och ska satsa mer på samverkan med länderna i Norden, Baltikum och Europa. 

Det säger nye utrikesministern Tobias Billström som vill ändra utrikespolitiken på flera punkter:

– Svensk utrikespolitik måste grunda sig i frågan vad som är svenska värden och svenska intressen, säger han.

Det blåser nya vindar i Arvfurstens palats i Stockholm när Moderaternas tidigare partipiska Tobias Billström flyttar in som ny chef över utrikesdepartementet.

Inte många hade tippat att just Billström skulle få posten men när han intervjuas av journalister på tisdagen kommer han med ett budskap om förändring.

– Vi kommer att ändra delar av den svenska utrikespolitiken så vi får en större tyngdpunkt på europeisk och nordisk-baltisk samverkan  visavi Sverige och där kommer det ske en skillnad mot den utrikespolitik som den tidigare regeringen haft, säger Tobias Billström.

 

Så mycket tjänar de nya ministrarna

 

Kommer du att bedriva en feministisk utrikespolitik som din föregångare kallat det? 

– Jämställdheten mellan man och kvinna är ett kärnvärde för både Sverige och den här regeringen, men nej, vi kommer inte att bedriva en feministisk utrikespolitik. Den etiketten har inte fyllt något vidare bra syfte och den har skymt framför allt det faktum att svensk utrikespolitik måste grunda sig i frågan vad som är svenska värden och svenska intressen.

Tobias Billström, ny utrikeminister och Ulf Kristersson, statsminister.

Han vill inte svara på frågan om UD varit för aktivistiskt utan säger i stället:

– Så länge som statsförvaltningen har tjänstemän som agerar med utgångspunkt ifrån en lojalitet med det faktum att vi byter politiker i Sverige och att de politiker som kommer in ersätter de som går ut och att de har andra uppfattningar så är jag nöjd.

Tobias Billström har gjort sig känd som en av riksdagens mer högljudda politiker och deltar i diskussioner på sociala medier där tonläget bitvis varit högt. 

 

Så blir din ekonomi med den nya regeringen

 

Kan det vara en fördel i utrikespolitiken?

– Jag tror man alltid ska ha ett balanserat tonfall, sen kan man vara, som man säger, skarp i sak och ändå mjuk i ton och ändå få igenom sitt budskap. Jag tycker att det är en ganska bra ledstjärna.

Den nya utrikesministern främsta prioritet blir att få till att Sveriges anslutningsavtal till Nato undertecknas, att avtalet med Turkiet drivs igenom samt att stödet till Ukraina utvecklas vidare.

När är Sverige med i Nato tror du?

– Det återstår att se men förhoppningsvis så fort som möjligt. Vi avser ju uppfylla det här avtalet som Turkiet och Finland är parter i så fort som möjligt och vi har för avsikt att ha en positiv dialog med den turkiska regeringen för att uppnå detta i närtid, säger han.

Var befinner sig Turkiet på skalan mellan demokrati och auktoritär stat enligt dig? 

– Turkiet är en demokrati men det är en demokrati som har auktoritära inslag. Men alltjämt gäller grundprincipen att den turkiska regeringen är vald i fria val och är legalt tillträdd och det är den utgångspunkten vi kommer att ha från svensk sida.