Moskéer uppmanar föräldrar att hemlighålla våld

Publicerad 2024-03-06

Stockholms moské är en av de som uppmanar kvinnan i Uppdrag Gransknings program att inte erkänna att hon slagit sitt barn.

Flera svenska imamer har tagit avstånd från LVU-kampanjen och ryktesspridningen om svensk socialtjänst.

Men enligt ”Uppdrag granskning” uppmanar moskéer att inte berätta sanningen i kontakt med socialtjänsten.

Någonting som socialtjänstministern reagerar starkt på.

LVU-kampanjen mot socialtjänsten har räknats som den största påverkanskampanjen som Sverige har varit med om.

SVT:s ”Uppdrag granskning” berättar hur företrädare för moskéer i Sverige uppmanar att, till exempel, hemlighålla våld.

Programmet lät bland annat en arabisktalande kvinna uppge en påhittad historia om att hon kallats till ett möte med socialtjänsten efter att hon slagit sin son och ringde därför till olika moskéer för rådgivning.

En av moskéerna som programmet ringer till är Stockholms moské. Kvinnan berättar då om en påhittad orosanmälan där hon säger att hon slagit sin son.

– Nej, säg att du inte slog honom, det dök bara upp en nyhet på mobilen och samtidigt gjorde han något fel, så jag drog i honom, säger en imam vid Stockholms moské och fortsätter:

– Säg till pojken: ”När jag drog i dig”. Även om du har slagit honom. Nu har skolan sett ett märke och anmält mig. De kanske sätter mig i fängelse. Skräm pojken med det.

Efteråt bemöter Mahmoud Khalfi, direktör och imam vid Stockholms moské kritiken.

– Det är inte fråga om att skrämmas. Det är fråga om att bygga förtroende och bra relationer i familjen. Det hon själv sa var att hon inte har slagit, säger han i programmet.

Mahmoud Khalfi, direktör och imam vid Stockholms moské.

11 av 19 moskéer svarade att hon inte skulle erkänna att hon slagit sin son. Fem moskéer uppmanade henne att vara ärlig.

En som reagerat efteråt är socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M).

– Det här är naturligtvis mycket upprörande och absolut inte okej. Hon har agat ett barn och då måste hon också få ett annat råd än att dölja det och att absolut inte ljuga om detta, säger hon till UG.

Senare återkommer Camila Waltersson Grönvall i en kommentar till Aftonbladet.

”Att LVU-kampanjen blir underblåst av trossamfund på det här sättet är inget annat än oacceptabelt. Att skydda någon som gör barn illa är allvarligt och kan inte accepteras eller försvaras.”

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)