Drottning Elizabeth hyllade krigets offer

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Buckingham Palace/AP/TT
Storbritanniens drottning Elizabeth höll ett tv-tal från Windsor Castle som sändes på segerdagens kväll.

NYHETER

75-årsdagen av andra världskrigets slut i Europa firades i coronapandemins skugga. Stats- och regeringschefer i bland annat Frankrike, Norge, Storbritannien och Tyskland deltog i högtidliga evenemang, men den vanliga folkfesten uteblev – nästan.

– Ge aldrig upp! Misströsta inte!

Maningen kom från brittiska drottning Elizabeth vars hyllning till alla dem som offrat livet i andra världskriget sändes i tv på segerdagens kväll.

Den 94-åriga monarkens tv-framträdande inleddes med ett stycke av hennes far kung Georg VI radiotal som sändes den 8 maj 1945.

Drottningen påminde om de miljontals människor som förlorat sina liv så att "vi kan leva som fria människor i en värld av fria nationer".

– Vi ska och vi kommer att minnas dem, fortsatte hon.

We'll meet again"

I Storbritannien brukar annars veteraner hålla gatuparader, men dessa var inte tillåtna i pandemitider. Efter drottningens tal förenades dock tusentals britter genom att på gatorna invid sina hem gemensamt sjunga den klassiska "krigssången" We'll meet again".

I Oslo, där krigsslutet kallas frigjøringsdagen, släpptes en ensam vit fredsduva över Nobels Fredssenter, och kungafamiljen deltog i flera ceremonier.

I Berlin lade förbundskansler Angela Merkel, förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och andra tyska toppolitiker ner minneskransar i minnesmonumentet Neue Wache.

– Om vi inte håller ihop Europa, även under och efter denna pandemi, lever vi inte upp till den 8 maj, sade Steinmeier i sitt tal.

– Vi vill ha mer, inte mindre, samarbete i världen.

Spöklikt tomt

Senare på eftermiddagen talade Angela Merkel med USA:s president Donald Trump och de båda ledarna enades om att det är viktigt att hålla minnet av kriget och dess fasor levande.

Champs-Élysées i Paris rapporteras ha varit spöklikt tom när Frankrikes president Emmanuel Macron deltog i ett lågmält högtidlighållande vid Triumfbågen.

Publicerad:

LÄS VIDARE