Norska experternas råd till Sverige: Byt strategi

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Antalet upptäckta coronafall fortsätter att öka i Sverige med tiotals dödsfall varje dag.

Nu höjer norska experter ett varningens finger mot grannlandet som de menar borde ändra sin strategi.

– Jag tycker synd om Sverige. Landet har haft en enorm tilltro till sin statsepidemiolog, säger smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen till norska Dagbladet.

Antalet smittade i Europa ökar igen, vilket fått Världshälsoorganisationen, WHO, att reagera kraftigt.

Tidigare i veckan pekades Sverige ut som ett av elva riskländer – tillsammans med bland annat Azerbajdzjan, Kirgizistan och Ukraina.

Något som fick statsepidemiologen Anders Tegnell att sparka bakut och WHO att delvis revidera sin bild och i stället kalla Sveriges smittspridning för stabil.

I grannlandet Norge, som tidigt stängde ner större delen av landet, har spridningen av corona genomgående varit på en relativt låg nivå.

 Tidigare smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen.
Foto: Privat
Tidigare smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen.

”Uppenbart för alla”

Nu menar flera norska experter att det är hög tid för Sverige att byta strategi.

– Sverige spelade och förlorade när det kom till coronastrategin. Vi kunde inte veta det med säkerhet i mars, men nu borde det vara uppenbart för alla, säger läkaren Gunnar Hasle till norska Dagbladet och fortsätter:

– Om de inte vidtar några drastiska åtgärder kommer det att ta en bra stund innan de är nere på en acceptabel infektionsnivå.

Hasle får stöd av tidigare smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen som menar att det enda som historiskt fungerat för att stoppa smittspridningen är nedstängning.

Borde stängt Stockholm

Hon lyfter bland annat fram Stockholmsregionen, som hon menar borde ha stängts ned helt.

– Jag tycker synd om Sverige. Landet har haft en enorm tilltro till sin statsepidemiolog och litat blint på honom.

Dock menar hon att det ännu inte är försent att ändra strategi.

– Jag tror att Sverige skulle få en god effekt om man stängde ner nu. Dessutom är det sommar med höga temperaturer, vilket verkar bromsa viruset.

Känga till Tegnell

Dock bör man få fortsätta resa inrikes.

– Svenskarna borde få lov att resa till stugan och gå till affären. Men de borde hålla sig till det och samtidigt använda munskydd, säger Andersen.

Andersen ger ytterligare en känga till Anders Tegnell, som hon menar borde ha förstått vad som skulle hända med äldreboendena.

– Han borde ha förstått att äldre är en sårbar grupp och känna till hur äldreomsorgen är organiserad: med många anställda som har bristande expertis inom smittskydd samt bristen på infektionsutrustning.

Publicerad:

LÄS VIDARE