WHO pekar ut Sverige som ett riskland

Publicerad 2020-06-26

Antalet smittade i Europa har börjat öka igen och nu höjer WHO ett varningens finger.

Sverige pekas ut som ett av elva riskländer – tillsammans med bland annat Azerbajdzjan, Kirgizistan och Ukraina.

– Det är ett totalt misstag, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

WHO:s Europaansvarige, Hans Kluge, uttryckte vid en pressträff i går en oro för utvecklingen i Europa. Även om kontinenten nu står för en sjunkande andel av världens totala coronafall så är situationen inte under kontroll.

– Regionen fortsätter att rapportera in 20 000 nya fall och över 700 nya dödsfall om dagen, sa han.

Sjukvården pressas till bristningsgränsen

Förra veckan såg Europa en ökning av veckovisa fall för första gången på en månad. Något som var väntat när fler och fler länder börjat lätta på karantänsregler och restriktioner, enligt Kluge.

– I veckor har jag talat om risken för ökad spridning när länderna justerar sina virusåtgärder. I flera europeiska länder har den risken nu blivit verklighet – 30 länder har sett en ökning av kumulativa fall under de senaste två veckorna, sa Hans Kluge.

Hans Kluge, Europaansvarig.

Elva länder pekas ut som särskilda riskländer av WHO.

Bland dem finns Sverige, i sällskap med länder som Azerbajdzjan, Kirgizistan, Ukraina och Moldavien. I dessa ökar smittspridningen så markant att WHO anser att sjukvården kan pressas till bristningsgränsen i höst, när även säsongsinfluensan sätter i gång.

– Om den inte åtgärdas kommer det leda till att sjukvården återigen pressas till bristningsgränsen, sa Hans Kluge i går.

”Sverige står inte ut”

Men Världshälsoorganisationen har tolkat Sveriges data fel, sa statsepidemiolog Anders Tegnell när han intervjuades i P1 Morgon på fredagsmorgonen:

– Det är ett totalt misstag. Vi har ett ökat antal fall eftersom vi testat mer i Sverige den senaste veckan. Men vi kan se på alla andra parametrar att fallen minskar. Intensivvården är på en väldigt låg nivå, till och med dödsfallen börjar gå ner sakta, även om det är alldeles för många som dör. Det här är tyvärr en total feltolkning av den svenska datan.

– De tittar bara på en parameter, man kan inte titta på bara en parameter för att göra en bedömning av situationen i ett land. 

Anders Tegnell.

Han sa också:

– Sverige står inte ut, vi har haft våra bekymmer också. Men i bland får man vara lite försiktig när man gör bedömningar i pandemin. Man får ha lite is i magen.

WHO-varningen riskerar att få olyckliga konsekvenser, menar Tegnell.

– Det är väldigt olyckligt, speciellt när vi diskuterar länder som har en smittspridning. Det är jätteviktigt att man gör de här bedömningarna på bra grunder.

Utöver Sverige är Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraina och Kosovo med på WHO-listan över riskländer. 

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen