”Köksbordskirurger” utför illegal omskärelse på pojkar

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Det finns en utbredd marknad där okvalificerade män utför omskärelse för svarta pengar, enligt en granskning från SvD.

Följderna kan bli blodförlust, huddefekter och amputation.

– Gud garanterar att det blir bra, säger en man som SvD talat med.

Svenska Dagbladet har granskat vad som kallas ”köksbordskirurgi” – olagliga omskärelser för svarta pengar. Socialstyrelsen har tidigare uppskattat att tusentals sådana ingrepp görs årligen, men mörkertalet betraktas som stort.

1 av 2 | Foto: TT
Omskärelse. Arkivbild.

Började på flyktingförläggning

Tidningen har varit i kontakt med fyra män som utför omskärelser för omkring 2 000 kronor. En av dem började operera pojkars underliv på flyktingförläggningen där han blev placerad när han kom till Sverige. Det tipsas också om män som utför omskärelse i arabisktalande Facebookgrupper.

– Det är Guds påbud att göra omskärelse. Det här är den smutsigaste delen av kroppen, där du bajsar och kissar. Trots alla bakterier är man frisk där. Gud har gjort att det läker lätt, säger en man i 50-årsåldern till SvD. Han beskriver sig som en erfaren omskärare.

För barn som är yngre än två månader kan man lagligt utföra omskärelse utan läkarlegitimation, om man har tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg. Men det har inte männen som SvD varit i kontakt med, och ett sådant har inte beviljats sedan 2015, enligt tidningen.

En av männen har sökt och fått avslag – eftersom smärtlindringen han uppgett sig använda inför operationen inte är tillräcklig. Ändå erbjuder sig mannen att utföra omskärelse för 2 000 kronor på en ettåring, enligt SvD – något som dessutom kräver läkarlegitimation.

”Vi har sett amputationer”

Det finns sex regioner som erbjuder icke-medicinskt motiverad omskärelse av pojkar, vilket kan kosta tiotusentals kronor. Det finns också andra kliniker som utför rituell omskärelse på pojkar för några tusenlappar.

Jakob Stenman, barnkirurg och urolog vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, säger att barnen som opereras på okontrollerat vis utsätts för många risker.

– Vi har sett svåra infektioner där det blivit väldigt stora huddefekter som vi fått operera efteråt. Vi har även sett amputationer av penisskaftet, säger Jakob Stenman, till SvD. Det rör sig då om delar av penisskaftet som amputerats.

Men de olovliga omskärarna som SvD varit i kontakt med, när de utgett sig för att vara intresserade av tjänsten, vittnar om en blomstrande marknad.

– På torsdag har jag eritreaner och kurder i Gävle och en syrier i Sundsvall. Jag åker också till Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna, säger mannen i 50-årsåldern till SvD.

C-förslag har väckt stor debatt

Omskärelse har varit mycket omdebatterat den senaste veckan, efter att Centerpartiet på sin stämma röstade för att partiet ska verka för ett förbud mot omskärelse av icke-medicinska skäl. Men Annie Lööf och partiledningen står inte bakom förslaget, då man anser att religionsfriheten och mångfald- och toleransperspektiven inte vägts in tillräckligt. C-förslaget har förkastats av bland annat det Judiska centralrådet.

Men Annie Lööf förespråkade själv ett omskärelseförbud 2007, när hon var ny i riksdagen.

– Nu när jag pratat med väldigt många organisationer så har jag insett att den här frågan har betydligt större dynamik, sade Annie Lööf (C) i Ekots lördagsintervju i går.

Publicerad: