Begränsad föräldrapeng för invandrare

Uppdaterad 2017-10-06 | Publicerad 2017-03-16

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Människor som invandrar till Sverige med barn ska få begränsningar i föräldrapenningen.

Reformen är en del av överenskommelsen mellan regeringen och de borgerliga partierna.

Förslaget innebär att föräldrarna får rätt till 480 dagars föräldrapenning om barnet blir bosatt i Sverige före ett års ålder, 200 dagar under det andra levnadsåret och 100 dagar efter det andra året.

– För vår del är det framför allt en viktig jämställdhetsreform. Det handlar om att korta tiden för utrikesfödda kvinnor att komma in på arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till TT.

”Tydlig överkompensation”

Dagarnas antal är baserat på hur de används av en genomsnittlig försäkrad i Sverige i förhållande till barnets ålder. I dagsläget kan föräldrar som kommer till landet med äldre barn få tillgång till samma antal dagar som om barnet vore nyfött.

– Det har funnits en tydlig överkompensation.

Annika Strandhäll ser det också som en reform för barnen.

– Vi vet hur viktigt det är att barn snabbt kommer i kontakt med förskolan, får en chans att lära sig språket och bygga upp ett socialt kontaktnät, säger hon.

Lagen är tänkt att börja gälla den 1 juli i år, och är en del av den migrationspolitiska överenskommelsen som regeringen gör ihop med M, C, L och KD. Därmed finns stöd av en majoritet i riksdagen.

Förslaget följer den utredning om föräldrapenning som blev klar i höstas. KD står dock inte bakom att begränsningen görs redan från att barnet har fyllt ett år, då det är ett avsteg från överenskommelsen.

Kurser i svenska

Tidigare har vårdnadsbidraget tagits bort och fler förslag är på gång som regeringen menar ska få in utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden.

– Vi kommer att se till att tillgängliggöra möjligheten att utveckla det svenska språket, säger Annika Strandhäll.

Detaljerna är inte klara, men det kan handla om pengar till kommuner, utbildningsarrangörer och frivilligorganisationer som ordnar kurser i svenska för föräldralediga kvinnor.

LÄS OCKSÅ:

FAKTA: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna i Sverige