Trumps parhäst inför valet: Här är toppnamnen

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-05-25

Intresset är skyhögt och spekulationerna går varma. Donald Trump, av allt att döma Republikanernas kandidat i höstens presidentval, håller på att vaska fram rätt vicepresidentkandidat.

Här är namnen det snackas om.

Det är en gammal sanning att en vicepresidentkandidat i USA ska tillföra något. Det kan handla om sakkunskap, en väljargrupp, ett ideologiskt ställningstagande eller popularitet i en särskild del av landet.

Expresident Donald Trump, som säkrat de delegater som krävs för att utses till Republikanernas presidentkandidat, följde spelreglerna inför valet 2016. Då valde han den konservativa och djupt religiöse exguvernören Mike Pence.

Men i år väntas han värdera lojalitet och rätt kemi högre. En brännande fråga är huruvida en framtida parhäst skriver under på Trumps falska påståenden om valfusk 2020.

Här är ett urval av toppkandidaterna:

South Carolinasenatorn Tim Scott:

Försökte i primärvalrörelsen framstå som en optimistisk kraft. Troende, abortmotståndare, intresserad av utbildningsfrågor. Scott, som är svart och ättling till slavar, skulle bland annat bidra med mångfald, då Trump ofta kritiseras för att förbise minoriteter och kvinnor. Röstade dock för att certifiera Joe Bidens seger i det senaste presidentvalet.

.

North Dakotaguvernören Doug Burgum:

Har något av en ”bromance” med expresidenten, har framträtt på Maga-massmöten och vid Trumprättegången i New York. Oljeentusiast och förmögen tidigare affärsman som sålde sitt mjukvaruföretag till Microsoft. Har sagt att demokraten Biden vann valet 2020, men att ”felaktigheter” förekom på grund av covidpandemin.

.

South Dakotaguvernören och tidigare representanthusledamoten Kristi Noem:

Uttalad Trumplojalist som förordar tuffare tag i invandringsfrågan och som vägrade bära munskydd under covidpandemin. Omskriven och kritiserad för ”doggate” – i en färsk bok berättar hon hur hon sköt ihjäl en ”oträningsbar” hundvalp. Har sagt att valet 2020 var riggat, men att Joe Biden trots allt vann.

.

Elise Stefanik, representanthusledamot från New York:

En av kongressens yngsta och mest lojala Trumpanhängare. Står bakom expresidentens påståenden om politiskt motiverade rättsprocesser och valfusk. Röstade emot certifieringen av Joe Bidens valseger den 6 januari 2021.

.

Ohiosenatorn J D Vance:

Tidigare riskkapitalist från Ohio, en viktig delstat för Trump att vinna i höst. Har genomgått en dramatisk förvandling från 2016, då han meddelade att han ”aldrig” skulle stödja Trump, till att bli Maga- och Trumplojalist. Säger att han inte hade godkänt Bidens valseger 2020 om han var vicepresident.

.

Bubblare: Fox News tidigare programledare Tucker Carlson, Arkansasguvernören och förra pressekreteraren i Vita huset Sarah Huckabee Sanders och representanthusledamoten från Georgia Marjorie Taylor Greene.