SD-man hoppar av – hade koppling till mc-gäng

TT

Publicerad 2022-08-31

Den mc-klubb där kommunpolitikern är medlem har haft kontakter med kriminella mc-gäng. Arkivbild.

En Sverigedemokratisk kommunpolitiker i Kristinehamn drar tillbaka sin kandidatur i årets val, sedan det framkommit att han har kopplingar till den kriminella mc-miljön.

Enligt en granskning som Expressen gjort i samarbete med researchföretaget Acta Publica har mannen kopplingar till Hells Angels – något SD-politikern förnekar. Å andra sidan vill han inte ta avstånd till organisationen.

SD-kandidaten meddelade på onsdagen att han träder tillbaka, men att det inte gjorts efter påtryckningar från det egna partiet.

64 politiker

Enligt granskningen har 64 politiker i årets val dokumenterade kopplingar till den kriminella mc-miljön.

I rapporten skriver Acta Publica att det bland dessa 64 politiker finns före detta ledare för mc-klubbar som styrts av Hells Angels och Bandidos, personer som umgåtts i de de kriminella mc-gängen eller som på annat sätt är nära kopplade till organisationerna.

Majoriteten, 57 procent enligt Acta Publica, återfinns på Sverigedemokraternas listor inför årets val.

Flera avhopp

Flera kommunpolitiker har efter granskningen dragit tillbaka sina kandidaturer för årets val.

En moderat kommunpolitiker i Västra Götaland hoppar av sin kandidatur till riksdagen efter att det visat sig att mannen sedan flera år tillbaka varit medlem i en mc-klubb som ingår i ett nätverk där även kriminella mc-klubbar ingår.

– Eftersom det finns kopplingar mellan den förening som han är med i och mer belastade mc-gäng har han valt att avsäga sin kandidatur, säger Niklas Claeson, chefsombudsman för Moderaterna i Västra Götaland, till Expressen.

Även en högt uppsatt politiker för Kristdemokraterna i Halland tar ”timeout” från sina uppdrag som regionråd, gruppledare och ledamot i krisledningsnämnden. Av granskningen framgår att han haft kopplingar till den kriminella mc-miljön.

I måndags meddelade en socialdemokratisk kommunpolitiker i Perstorp och en SD-kandidat i Norrtälje att de båda drar tillbaka sina kandidaturer, sedan de utpekats i Expressens granskning.

Följ ämnen i artikeln