Herkulesplan redo att evakuera svenskar

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2023-10-15

Svenska flygvapnets Herkulesplan. Arkivbild.

Försvarsmakten ska hjälpa utrikesdepartementet att få ut svenskar från Israel och Palestina.

Transportplan med personal placeras nu på den grekiska ön Rhodos för att snabbt kunna hämta svenskar som vill lämna konfliktområdet.

Till följd av den osäkra och svårbedömda utvecklingen i regionen har ambassaden i Tel Aviv och ambassaden i Amman, i samråd med UD, begärt stöd från Försvarsmakten för att vid behov transportera ”svenskar och andra” från regionen.

”Det osäkra och snabbt föränderliga läget gör att vi nu ytterligare utökar vår beredskap och flexibilitet”, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i en skriftlig kommentar.

Lyfte från Såtenäs

Försvarsmaktens Herkulesplan lyfte på söndagen från Såtenäs flygplats för att hållas i beredskap på Rhodos. Förhoppningen är att planen ska kunna kunna hämta svenskar från Ben Gurion-flygplatsen i Israel och från flygplatsen i Amman i Jordanien – om det behövs.

”Resorna kommer att genomföras om det bedöms nödvändigt”, säger Billström.

Det är för närvarande svårt att ta sig ut ur regionen, eftersom den kommersiella flygtrafiken är begränsad sedan Hamas attack mot Israel förra helgen.

Eventuell evakuering kräver att de svenskar som vill bort från området kan ta sig till flygplatserna i Israel och i Jordanien. Det handlar framför allt om svenskar i Israel och på Västbanken. Gaza är i dag avspärrat.

Flygs till Cypern

De svenskar som kan komma att evakueras flygs till Cypern, där de sedan kan ta reguljärflyg till Sverige.

”Det är ett aktivt och bra samarbete mellan alla parter som gör att vi nu kan säkerställa fortsatt god beredskap och skapa det handlingsutrymme vi behöver för att på kort varsel kunna erbjuda stöd till svenskar i regionen i ett läge där osäkerheten ökar”, säger Billström enligt ett pressmeddelande.

UD har redan genomfört två assisterade flygresor med chartrade plan för svenskar från Tel Aviv till Arlanda med sammanlagt cirka 270 personer.

Assisterade hemresor och evakueringsresor som erbjuds av UD sker alltid mot självkostnadspris för resenären, påpekar departementet i ett pressmeddelande. Man måste också kunna identifiera sig.

UD uppskattade tidigare i veckan att omkring 4 000 personer med koppling till Sverige befinner sig i Israel och runt 800 i de palestinska områdena, varav 400 personer i Gaza och lika många på Västbanken.

Följ ämnen i artikeln