59 dog vid minnesstunden: ”Byns bästa mördades”

Uppdaterad 2023-10-12 | Publicerad 2023-10-11

Begravningsföljet hade precis slagit sig ner för en minnesstund i byns kafé.

Då dundrade Iskander-raketen in och dödade 59 personer. Kropparna blev så brända att alla inte kunnat identifieras än.

– Det ligger ett barn på bårhuset. Vi vet inte om det är vårt, säger Valentina Kozyr.

Valentinas 8-åriga barnbarn Vanja och tre andra familjemedlemmar dog i den ryska raketattacken mot kaféet i ukrainska Hroza den 5 oktober. På en sekund utraderades en sjättedel av byns 300 invånare, och alla som finns kvar är drabbade.

– Det är en livslång sorg, säger bybon Olga Dontsova till tidningen Hromadske.

Denys Kozyr gifte sig nyligen med Nina. Nu är båda döda.

Varje familj i byn skickade en eller flera representanter till soldaten Andrej Kozyrs begravning och den efterföljande, ödesdigra minnesstunden i kaféet.

Andrej Kozyr blev 49 år. Han anmälde sig tillsammans med sonen Denys som frivillig i den ukrainska armén efter den ryska invasionen, och dog i strid en månad senare. Då kunde han inte begravas i hembyn, eftersom Hroza var ockuperat av ryssarna till september 2022. I stället jordfästes han tillfälligt på en militärkyrkogård, enligt tidningen Zerkalo.

”Lugnar ner mig – sedan skriker jag igen”

Efter 1,5 år vid fronten lämnade sonen Denys militären av hälsoskäl, återvände till hembyn Hroza, gifte sig med laboratorieassistenten Nina och ordnade alla dokument för att kunna flytta hem faderns kropp.

Den 5 oktober lades Andrej till vila på Hrozas kyrkogård. Efteråt gick omkring 60 begravningsgäster till byns kafé. Där dog sonen Denys, hans fru Nina och Denys mamma.

Byn Hrozas kyrkogård i söndags.

Samtidigt omkom Olha Pantelejeva, 36, och maken Anatoliy Pantelejev, 42. När Olhas mamma Ljubov Kozyr hörde explosionen sprang hon ut från hemmet och såg det raserade kafét. Ljubov förstod genast att dottern och svärsonen var döda, berättar hon för nyhetsbyrån AP. Nu hankar hon sig fram på lugnande piller:

– Jag tar ett och lugnar ner mig lite. Sedan skriker jag, sedan lugnar jag mig igen, säger hon.

I två decennier levde dottern och svärsonen med sina fyra barn i närheten av Ljubovs och maken Valeriys hem. Aldrig mer kan de fyra dricka en kopp kaffe tillsammans, som de gjorde varje morgon, och barnbarnen mellan 10 och 19 år har flyttat in till morföräldrarna.

Räddningstjänsten på plats direkt efter raketanfallet mot kaféet i Hroza.

Mamma och pappa dog på kaféet

Lite längre ner på bygatan bor två andra föräldralösa, 15-åriga Ksiusha Mukhovatyi och hennes storebror Oleksandr, 23. Deras mamma, pappa och farmor dog på kaféet, som också fungerade som livsmedelsaffär.

Direkt efter explosionen var syskonen på plats, såg alla döda kroppar, all förödelse. Sedan gick de hem.

– Jag grät knappt. Vi tittade på bilder i datorn. Försökte sova, berättar Ksiusha om första natten efter raketanfallet.

Hon visar bilder ur familjealbumet för nyhetsbyrån AP:s utsände. Om en bild säger hon: ”han dog”, om en annan: ”hon var också där”. På faderns skrivbord ligger fortfarande hans papper kvar, från online-undervisningen som han bedrev med sina skolelever.

Raketanfallet mot kaféet i Hroza är den värsta enskilda ryska attacken mot Ukraina under 2023 räknat i människoliv.

Familjen Kozyr. I dag är sonen Denys och pappa Andrej döda. Mamma Alina och dottern Liza lever.

”Byns bästa som dog”

Flera bybor misstänker att någon rapporterade kaféets koordinater till ryssarna, som bara är 35 kilometer bort, så att de kunde sikta in sig på kaféet.

– Hur gick det här till? Du vet, de hade precis kommit. Precis satt sig. Då – pang! säger bybon Vladimir Kozienko till New Voice Ukraina.

I söndags, den 9 oktober, begravdes flera av de döda, alldeles i närheten av graven där Andrej Kozyr ligger jordfäst sedan den 5 oktober.

– Det var byns bästa som dog, sade bybon Olga Dontsova till tidningen Zerkalo på begravningen.

I tisdags påstod Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzja att begravningen den 5 oktober i Hroza gällde en ”högt uppsatt” ukrainsk nazist och att hans ”nazistiska medbrottslingar” var på plats. Det förnekades omgående av den ukrainska åklagarmyndigheten, enligt tidningen Meduza.

I går onsdag anklagade den ukrainska säkerhetstjänsten SBU två ukrainare för förräderi. De påstås ha väglett det ryska raketanfallet mot kaféet i Hroza, enligt Meduza.

Fotnot: Antalet dödsoffer räknades upp till 59 i dag torsdag, rapporterar Meduza. Kropparna var svårt brända och i vissa fall återfanns bara delar av kropparna.