Brå: 12-åringar rekryteras av 16-åringar

”Kan ta mindre än en dag”

Publicerad 2023-11-01

Barn i 12-årsåldern rekryteras till kriminella gäng av 16-åringar – något som kan ske mindre än en dag.

Det visar en ny rapport från Brå.

Samtidigt kan de yngre sedan döda de äldre för att hamna högre i hierarkin.

Under onsdagsmorgonen släppte Brottsförebyggande rådet, Brå, en ny rapport gällande hur barn och unga involveras i kriminella nätverk.

I riskzonen finns barn som redan begår mindre allvarliga brott, är synliga utomhus i utsatta områden eller känner någon inom nätverken.

De nyrekryterade barnen används framförallt för att förvara, transportera och sälja narkotika. Efter ett tag kan de även få andra uppdrag, som att transportera vapen, utföra våldsdåd eller hjälpa till med bedrägerier.

Billig arbetskraft

Yngre barn är dessutom billig arbetskraft konstaterar Brå, och får utföra jobb med stor risk för upptäckt och bidrar till att de kriminella gängen kan växa.

– Man kan betala barn mindre än äldre. Man kan också få dem att ta på sig andra risker. Det är lättare att manipulera barn, säger Katharina Tollin, projektledare för studien.

Katharina Tollin, projketledare, och Anna Jonsson, utredare, då Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterar resultatet av en studie gjord på uppdrag av regeringen för att se  hur barn och unga involveras i kriminella nätverk.

Ett snabbt sätt att avancera uppåt i gängen är att utföra exempelvis en skjutning.

– Det gör att du kan göra blixtkarriär i den här strukturen, säger Katharina Tollin.

Ett annat sätt att göra ”karriär” är att ”brösta ett straff”, att ta på sig brott för en äldre gängkriminell.

Kan hämnas de äldre

De yngre kan även klättra genom att göra revolt mot de äldre. Ett exempel på det är att yngre kan gå samman och hämnas på de äldre personerna som kan ha förnedrat dem i yngre år. Det kan handla om att de yngre dödar de äldre och tar därefter över deras uppdrag.

Om ett barn väl har dragits in i ett gäng är det svårt att lämna. Men det kan uppstå tillfällen att hoppa av, exempelvis om barnets rekryterare lämnar landet.

Studien är på uppdrag av regeringen och bygger på ett 30-tal intervjuer med personer som själva är eller har varit, involverade i kriminella nätverk.