Ygeman: Han har inte lyssnat på det jag sa

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Energiminister Anders Ygeman (S) sågar regioner som redan gett upp vaccinationsmålen.

Det får flera regioner att rasa och kräva att regeringen gör sitt jobb.

– Om regeringen fokuserar på att säkra mer vaccin till Sverige i stället för att skylla på andra så vågar jag lova att Sveriges samtliga regioner står redo att vaccinera, säger Iréne Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm till Aftonbladet.

I Ekots lördagsintervju sågade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) de regioner som sagt att de inte klarar vaccinationsmålen.

– Några regioner måste steppa upp sitt arbete och se till att vaccinera svenskarna, sa Ygeman i radiointervjun.

– Mitt och regeringens mål är fortfarande att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin innan halvårsskiftet.

Energiminister Anders Ygeman (S) sågar regioner som redan gett upp vaccinationsmålen.
Foto: LOTTE FERNVALL
Energiminister Anders Ygeman (S) sågar regioner som redan gett upp vaccinationsmålen.
Foto: Johan Nilsson/TT

Utspelet får regionpolitiker och Anders Knape (M), ordförande i Sveriges kommuner och regioner, SKR, att gå i taket.

”Okunnig och grundlös”

– Statsrådets kritik är både okunnig och grundlös. Regionerna har hög kapacitet och har nu tvingats minska på takten när statens leveranser av vaccin både har minskat och försenats, säger Knape i ett pressmeddelande.

Regeringen och SKR har en överrenskommelse om målet att alla över 18 år, och de under 18 år i riskgrupp, ska erbjudas vaccin under första halvåret i år.

Foto: Claudio Bresciani / TT
Anders Knape (M), ordförande i Sveriges kommuner och regioner.

Knape anser att det är regeringen som brister i målsättningen.

– Jag tycker att Anders Ygeman borde fokusera på att säkra att de avtal som EU har med läkemedelsbolagen, säger han i pressmeddelandet.

Liknande tongångar hörs från flera av landets regioner.

– Jag blir väldigt förvånad att regeringen ägnar sig åt sådan pajkastning, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) till SVT.

”Samtliga regioner står redo”

Stockholms finansregionråd Iréne Svenonius (M) lägger också stort ansvar på regeringen:

– Om regeringen fokuserar på att säkra mer vaccin till Sverige i stället för att skylla på andra så vågar jag lova att Sveriges samtliga regioner står redo att vaccinera så fort vi bara får utlovade vaccinleveranser, säger hon till Aftonbladet.

På söndagen lovade hon att alla som vill ska vaccineras innan halvårsskiftet:

– Region Stockholm har en kapacitet om 250 000 vaccineringar i veckan när massvaccinationen drar igång, säger Iréne Svenonius till Aftonbladet.

Foto: CAROLINA BYRMO
Finansregionråd Irene Svenonius (M).

Anders Ygeman säger till Aftonbladet att kritiken gäller de regioner som redan nu säger att de inte klarar målet.

– Det finns regioner som lyckats väldigt väl med uppgiften och det finns andra som lyckats lite mindre väl. Framför allt kritiserar jag att några slänger in handduken redan i februari. Det har jag lite svårt att förstå, säger han.

Vad säger du om argumentet att det måste finnas vaccin tillgängligt?

– Det är alldeles självklart att vi måste ha fram vaccin. Men att nu dra slutsatsen att man inte kommer att klara en uppgift till halvårskiftet, då är risken att man sänker ambitionen och inte lyckas vaccinera så många svenskar så fort som man vill.

Enligt Anders Ygeman handlar det vare sig om okunnighet eller pajkastning.

– Jag har svårt att se att Knape har lyssnat på den intervju jag gav. Där berömmer jag även regioner och att huvuddelen av regionerna kämpar för att nå målet till halvårskiftet. Jag har lite svårt att förstå den kritik han kommer med.

Om jag förstår dig rätt, handlar det om att ge och ta. Förutsatt att vaccinet kommer och ambitionen finns så kan målet nås?

– Ja och jag välkomnar att Region Stockholm har ändrat sig nu och säger sig försöka nå målet till halvårskiftet. Det tycker jag är ett steg i rätt riktning, säger Anders Ygeman till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE