Liga åtalas – sålde knark för miljonbelopp på Darknet

Uppdaterad 2022-04-22 | Publicerad 2022-04-21

Sex personer i åldern 21 till 73 år åtalas för att ha sålt knark för miljonbelopp på plattformen Flugsvamp 3.0.

Knarkligan sattes dit genom FBI-fällan Anom.

– Det här är en av de mest omfattande och komplexa utredningarna som vi har hanterat, säger kriminalinspektör Henrik Hägglund.

Fyra män och två kvinnor åtalas nu vid Nyköpings tingsrätt misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.

Personerna misstänks ha ingått i en organisation som sålt droger under namnet PharmaZed på plattformen Flugsvamp 3.0 på Darknet.

PLUS: Här misstänks mannen sälja knark på arbetstid – inifrån Swedbank

På sin annonssida har organisationen bland annat skrivit att de alltid säljer ”kvalitetsprodukter med toppbetyg i varje kategori”.

Sex personer åtalas vid Nyköpings tingsrätt för narkotikabrott.

Bland annat ska de ha postat omkring 1 400 försändelser med kokain, amfetamin, ecstasy, benzo och hasch till olika köpare runt om i hela Sverige.

Enligt polisens misstankar har ligan tjänat omkring två miljoner kronor under den period som polisen utreder.

– Ett par av de tilltalade har hanterat större mängder narkotika genom att bland annat köpa, hämta och överlåta vid tjugo tillfällen under brottsperioden januari till juni 2021, säger Jonas Peterson, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Fyra personer på fri fot

De åtalade, som är mellan 21 och 73 år gamla, är hemmahörande i Stockholm, Sörmland och Småland. Fem av de misstänkta sitter häktade och en av dem är på fri fot.

– Vi menar att samtliga sex nu åtalade ingår i säljorganisationen med olika roller. Alltifrån administratörer till transportörer till packare, Jonas Peterson.

Polisen hittade droger gömda under en rot i skogen.

Polisen vill inte uttala sig om vilken relation de tilltalade har till varandra. Utöver de sex personer som nu har åtalats är ytterligare fyra personer misstänkta.

– De är på fri fot och kommer att behandlas senare under året, fortsätter Jonas Peterson.

Avslöjades genom Anom

Polisen kom knarkligan på spåren i samband FBI-fällan Anom och operationen Trojan Shield förra året. Tack vare den internationella insatsen kunde polisen slå till mot ligan i juni 2021. Personerna greps i samband med räden.

– Det inleddes med ett arbete av underrättelsetjänsten under en för mig okänd tid. Vi fick kännedom om fallet ett par veckor innan tillslaget. Vi har arbetat med det sedan dess, säger kriminalinspektör Henrik Hägglund som lett polisutredningen.

I samband med utredningen har polisen gjort narkotikabeslag,

I samband med utredningen har polisen även gjort narkotikabeslag, bland annat har två kilo amfetamin återfunnits under en rotvälta utomhus. Enligt utredarna misstänker man dock att ligan haft flera knarklager på olika platser i landet.

– Det har varit otroligt svårt, men det har varit en nationell insats där jag hade möjligheten att använda de mest kompetenta poliserna i regionen, säger Henrik Hägglund.

Har gått igenom hundra tusen chattar

Hur länge ligan har sålt knark är oklart, men enligt polisen finns det tecken på att de var verksamma även under 2020.

– Vi har hållit en massa förhör, både med de inblandade misstänkta men också förhör med en hel del personer som misstänks ha köpt narkotikan på Darknet. Det här även gjorts beslag av telefoner och datorer, säger Sune Asp, kriminalinspektör.

Fem av de misstänkta nekar till brott.

Under utredningens gång har polisen även gått igenom mer än hundra tusen chattar som knäcktes i samband med Anom-insatsen.

– Det är i första hand chattar där de skrivit med varandra, men även en del bilder och videor och ljudmeddelanden till varandra, säger Sune Asp.