Pojke sålde knark på Darknet – avslöjades av tullen

Uppdaterad 2021-12-03 | Publicerad 2021-12-02

Påsarna märkta med ”snabbkaffe” innehöll egentligen narkotika, fem kilo MDMA.

Tullens razzia visade att 15-åringen sålde knark på Darknet från sitt pojkrum.

– Budskapet till alla tonårsförälder är vad lite man egentligen vet vad ens barn gör framför datorskärmen, säger Olof Hellqvist på tullkriminalen, till TV3:s ”Efterlyst”.

Tullen upptäckte ett misstänkt paket som var märkt med ”snabbkaffe”. Men det visade sig vara fem kilo av drogen MDMA som ofta ingår i ecstasy.

– Åklagare fattade beslut om en kontrollerad leverans, en provokativ åtgärd, säger Olof Hellqvist, utredare på tullkriminalen, till TV3:s ”Efterlyst”.

Drogerna tog tullen i beslag och fyllde istället påsarna med ris. Samtidigt sattes span på det postombud där mottagaren skulle hämta paketet. Denne dök upp hos postombudet med en 15-årig klasskamrat, som egentligen var den som skulle ha paketet.

Inte gängkriminella

Spanarna följde efter tonåringarna och väntade sedan utanför bostaden. När pojkarna gick ut för att slänga emballaget greps de. Då sa huvudmannen att han hade en skarpladdad pistol i byxlinningen.

– Det var som sagt anmärkningsvärt med tanke på åldern. Det är två killar i 15-årsåldern som lever i ordnade familjeförhållanden, duktiga i skolan och inte kända i någon form av gängkriminalitet eller annat, säger Olof Hellqvist.

Under utredningen kunde tullen se att pojkarna filmat när de öppnat paket. När huvudmannen märkte att påsarna innehöll ris istället för droger kontaktade han säljaren i USA i tron att han blivit lurad.

Sålde knarket på Darknet

Det visade sig sedan att pojkarna tidigare under dagen hade hämtat ett annat paket, som innehöll fyra pistoler. Pojkens kumpan i USA hade köpt dem lagligt, skrapat bort serienumren och postat dem till pojken som planerade att sälja dem i Sverige.

– Man hämtar ut vapnen, lägger dem i skolväskan och går till skolan. När skolan är slut tar man samma väska med de fyra vapnen och hämtar ut försändelsen med narkotika. Det är uppgifter som huvudmannen berättat om i tingsrätten, säger Olof Hellqvist.

Utredningen visar också att pojken drev en sida där han säljer narkotika på Darknet från pojkrummet.

– Det är ett tillsynes skötsamt hem med närvarande föräldrar som bryr sig om honom, men att han ändå kunnat sitta med stängd dörr och gjort allt det här. Budskapet till alla tonårsförälder där hemma är vad lite man egentligen vet vad ens barn gör framför datorskärmen, säger Olof Hellqvist.

”Efterlyst” sänds på torsdagar klockan 20.00 på TV3, Viaplay och Viafree.